Skip to content

Ada Huja – lepša strana Dunava

Ada Huja, nekada industrijska zona, a sada na putu da postane prepoznatljivo izletište za zabavu i rekreaciju, sve više privlači pažnju Beograđana koji je rado posećuju želeći da se opuste uz samu obalu Dunava.

POGLEDAJTE I: Ekološka (ne)svest građana u Srbiji

Ugledajući se na Adu Ciganliju, u planu je da u budućnosti pruži bogatu ponudu za rekreaciju i uživanje posetilaca. Ipak, za ovaj veliki poduhvat će biti potrebno malo više vremena ali i incijative nadležnih organa.

Ada Huja-Beograd
Ada Huja – panorama

Zbog nemarnosti građana, brojnog šuta i loma, Ada Huja je do skora predstavljala ruglo Beograda. Alarmantna je činjenica da je ovo ostrvo godinama bilo deponija i predstavljalo sam izvor zaraze, tik uz okolna naselja – Karaburmu i Višnjičku banju. Baš iz tog razloga, trenutno najveći problem ka urbanizaciji ovog mesta predstavlja narušena ambijentalna celina.

POGLEDAJTE I: Ada Huja – Novo mesto za uživanje i odmor Beograđana (FOTO)

Zahvaljujući incijativi „Supernatural„, uz podršku opštine Palilula i u koordinaciji sa Gradom Beogradom, stvari su prethodnih godina počele da se menjaju i da idu u dobrom smeru. Sa puno entuzijazma i u želji za promenama ova „zelena zajednica“ je pokrenula celu priču. Ozelenjavanje prostora, čišćenje šuta i sređivanje terena je urodilo plodom i donelo rezultate. Ada Huja danas izgleda mnogo bolje.

Za sada su sređeni sam Natural park (špic Ade Huje) i šetalište. Postavljene su solarne lampe, klupice, sprave za vežbanje a napravljeni su i sportski tereni. Takođe, dva kafića i restoran kraj samog Dunava, sa igraonicama za decu privlače Beograđane koji dolaze da se odmore, popiju piće. Ljudi sve češće rado zalaze u ovaj kraj, koji je samo na 4 km udaljen od centra Beograda.

 Ada Huja- Supernatural park
Ada Huja- Supernatural park
Ada Huja-setaliste
Ada Huja – šetalište

Slika koju danas pruža Ada Huja pokazuje da ovo mesto zaista ima veliki potencijal. Ali sa druge strane, fizički i i ljudski faktori su godinama uticali na degradaciju ovog terena i sada znatno otežavaju razvoj. Revitalizacija eko sistema Ade Huje i dalje traje i trebaće vremena dok se ovaj priobalni deo oporavi.

POGLEDAJTE I: Supernatural festival: U korak sa prirodom

Što se tiče samog festivala, ne sumnjam da će nas i ove godine iznenaditi sa zanimljivim sadržajom. Muzičkim pre svega, ali i eko sajmom, radionicama, organskom pijacom. Sa nestpljenjem čekamo Supernatural 2014!

 

Gde se nalazi Ada Huja? Kako da dođem do Ade Huje?

Linije GSP-a 

32 – od Vukovog spomenika do Višnjice
32 ekspres – od Trga Republike do Višnjice
32 lokal – od Omladinskog stadiona do groblja Lešće
35 – od Trga Republike do groblja Lešće
35 lokal – od Omladinskog stadiona do groblja Lešće
202 – od Omladinskog stadiona do Velikog sela

Kako stići do Ade Huje – mapa lokacije

 

 

[Total: 10    Average: 3.4/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *