Skip to content

Bioskop za sve uzraste: Počinje međunarodni festival animacije u Čačku

Upustite se u avanturu. Zakoračite u svet animiranih filmova.

Sedmi po redu, Međunarodni festival animacije Animanima u Čačku trajaće od 5. do 8. septembra. Festival se održava u Domu kulture, pod pokroviteljstvom grada Čačka i Ministarstva kulture i medija Republike Srbije. Specijalna projekcija i ekskluzivna promocija filma će biti na samom otvaranju 5. septembra u Velikoj dvorani Doma kulture u 19.30h. Naime, reč je o novom filmu kanadskog oskarovca Krisa Landreta i nosioca znacajne Gran pri nagrade za filmPodsvesna lozinka” na ovogodišnjem svetskom festivalu u Ansiju.

Što se tiče samog takmičenja, takmičarski deo festivala se odvija u tri kategorije: autorski filmovi u trajanju do 30 minuta, animirani reklamni ili muzički spot i filmovi za decu i mlade. Filmove za takmičenje ocenjuje tročlani međunarodni žiri koje će činiti neki od najznačajnijih ljudi u svetu animiranog filma. Jedan od njih je svakako autor evropske animacije, Švajcarac Žorž Švicgebel. Uz njega filmove će ocenjivati i Andrea Martinjoni iz Italije i Mark Džejms Rols iz Belgije. U žiriju programa filmova za decu i mlade su Petra Zlonoga, animatorka i rediteljka iz Zagreba i njene koleginice iz Beograda, Iva Ćirić i Marica Kicušić.

Medjunarodni festival animacije Animanima

Posebni značaj festivala čine izvrsni programi: „Retrospektiva“ Eduara Salije, program dugometraznog filma „Dugi metar“ koji pripada francuskom reditelju Patrisu Lekontu za film „Prodavnica samoubistava“, kao i filmovi švajcarskog maestra Švicgebela koji će biti prikazani u programu „Portret animatora.“ „Savremena italijanska animacija“ je revija filmova nove generacije italijanskih autora, Mikelea Bernardija, Donata Sansonea, Igora Imhofa, i drugih.

Animanima se pobrinula za sve, pa i za najmladje. Posetioci festivala će moci da uživaju u „Programu za decu“, i imati priliku da vide nastavak Spajkovih avantura. Autori filma Spajk 2 su Dejvid Alo i Erik Toste.

Portreti sa putovanja“ i autor Bastijen Dibua u istoimenoj tv seriji, uvešće nas u svet egzotičnih putovanja. Povešće nas u istraživanja, otkriče nam razna lica sveta: pejzaže, običaje, mitove i neobične susrete.

U programu „Blago arhiva“ čiju realizaciju je pomogla kinoteka „Lobster Films“ iz Pariza svi ljubitelji kvalitetnih starih filmova mogu se prisetiti na pomalo zaboravljenog majstora ranih komedija neverovatnog Čarlija Bauersa.

Carli Bauers

Pored svih zanimljivosti Animanima predstavlja kanadski STASH Magazine. “Latinska Amerika” je program koji predstavlja animirane radove (kratke filmove, TV reklame, špice, muzički video) autora iz Argentine, Čilea, Meksika i Brazila. U okviru pratećeg programa organizatori najavljuju izložbu radova Žan-Žaka Tašđana, jednog od pionira alternativnog stripa osamdesetih godina u Francuskoj. Pored nje, najavljena je i „radionica „Animiraj (se)!“ „ koja je namenjena učenicima starijih razreda osnovne škole. Reč je o zabavno-edukativnoj akciji izrade kratkih animiranih filmova u stop trik tehnici.

Značajan program festivala je „Studio u gostima“ gde će Animanima biti domaćin sjajnom „BONOBOSTUDIO-u iz Zagreba. Bonobostudio je kompanija za produkciju, distribuciju i promociju animiranih i eksperimentalnih filmova.

Za sve ljubitelje animacije, članovi glavnog žirija će se približiti publici i nesebično podeliti tajne zanata. „Žorž Švicgebel: Kako stvaram animirani film“, otkriće nam sve tajne procesa nastajanja animiranih filmova u svom studiju. „Andrea Martinjoni:Animirani zvučni pejzaž“, ukazaće nam na veliki značaj zvuka u kontekstu filma. „Prezentacija/Making of Čarolija zvana „O Vili…“ će nam prikazati ceo proces nastajanja filma.

Poslednje veče festivala, u nedelju 8. septembra će biti proglašenje najboljih filmova.Nakon toga, posetioci će moći da uživaju u projekciji nagrađenih filmova.

Dani Animanime čekaju na Vas!

[Total: 1    Average: 5/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *