Skip to content

Anonimnost na internetu

Internet i anonimnost?

Da li uopšte možete biti anonimni na internetu?

Kada smo u prethodnom tekstu pisali o zaštiti podataka više puta smo spomenuli internet, ali smo se ipak držali anketa, telefona i kartica odnosno DataBase (tele) marketinga. Mogli ste primetiti da je takva vrsta marketinga vidljivija da ne kažem opipljivija, jer se svaki dan fizički susrećemo s njom. Sa druge strane internet kao novi medijum sve više ispituje tržište i postaje glavno sredstvo izvora podataka.

Kada se povežu internet, Google i marketinške agencije, zajedno čine jako trojstvo kojem se teško možemo odupreti. Na sasvim jednostavan način prikupljaju podatke o svim kretanjima na internetu i sve informacije ostaju trajno zabeležene.

Zadiranje u privatnost

Da biste pristupili većini sajtova na internetu, morate ostaviti svoje lične podatke. Zbunjujući korisnike, neki od njih traže čak i matični (JMBG) broj. Na raznim forumima vode se žučne rasprave da li je to uredu, a postavlja se i pitanje na koji način svaki pojedinac može da se zaštiti. Nepoverljivi korisnici se odlučuju za alternativne sajtove (najčešće kada su u pitanju oglasi) želeći da sakriju svoju privatnost.
Naravno, podaci koji se zahtevaju su upravo zbog naše sigurnosti.Tačno je da internet nije dovoljno ispitana oblast, ali svakako se mora uvesti bolji zakon o elektronskim komunikacijama.

Internet direktorijumi

Možda ste čuli za Pipl, Spokeo, Wink, PeekYou, People Finder… Naime, reč je o specijalizovanim veb aplikacijama, koje “duboko” pretražuju internet. Dovoljno je samo da ukucate osnovne podatke o ličnosti, nadimak, korisničko ime i sl. i za čas ćete dobiti detaljne informacije o njoj. Ovi sajtovi pomoću unetih podataka za pretragu, pretražuju mnogobrojne direktorijume, socijalne mreže, blogove, forume itd… Baš zbog toga povedite računa o vidljivosti vaših objava.

Pipl-sajt-pretraga-korisnika-internet

Program koji blokira reklame 

Ako ste primetili da kada na Google pretraživaču tražite informacije o npr. In Hotel-u, novim gumama, i sl. i odmah nakon toga se logujete na neki sajt, ili društvenu mrežu, baš to što ste tražili se pojavi sa strane, na mestu za reklame. Baš čudno, zar ne.
Kao što smo rekli, sve na internetu se prati, a posebno ono što pretražujete.
Da bi ste se zaštitili od toga i uživali u surfovanju internetom, preporučujem besplatan program Ghostery koji blokira praćenje i reklame.

B92-Ghostery-program-pracenje-reklame

Plaćene reklame na internetu

Poznato je da je danas na internetu sve plaćeno. Čitate na primer, Blic, B92, ili pratite neke druge portale na internetu i na kraju teksta vam obično preporuče (uredno ostave link) gde to nešto možete da kupite, nabavite, vidite. Upravo je reč o oglašivačkim kampanjama (etarget.rs, httpool.rs…) kojima naravno dobro platite, i dobijate vrhunsku promociju na najposećenijim sajtovima.

Jednostavno, na internetu sve ima svoje zašto i kako. Pogotovo kada je zarada u pitanju.

[Total: 1    Average: 5/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *