Skip to content

Budva u januaru: Beg od debelog minusa

Ko nije posetio primorje tokom zime, ne zna šta propušta.

Iako sam ljubitelj snega i planine, debeli minus u velikom gradu poput Beograda može negativno da se odrazi na svakodnevni način života. Ja to nazivam kretanjem od tačke A do tačke B. Nemilosrdan i jak vetar otežava obavljanje poslova bilo koje vrste, te ste većinu vremena osuđeni na krevet i što deblje ćebe…

Tako je ove zime bio plan da se bar na nekoliko dana otrgnem iz grada i posetim budvansku rivijeru. S obzirom da plana putovanja nije bilo, i da sam se brzinski spremila za ovu putešestviju, nisam znala šta da očekujem. A i znate, od silnih prenovogodišnjih obaveza, jednostavno nije bilo vremena za neko preveliko razmišljanje.

I tako kraljica noćnog provoda, kako je često zovu, dočekala me je usamljena, mirna i tiha. Budva je uistinu sada bila neprepoznatljiva, jer je gradsku vrevu sada smenila ušuškana atmosfera, po koji turista i toplo sunce koje probija i greje kroz jaknu i slojeve garderobe koje sam imala na sebi.

Neočekivano, ovaj grad mi je pružio spokoj i mir, nalik banji, te šetnja plažama uz šum talasa je smirivala i najobuzetiji um, opuštala i hranila dušu…

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_02

Osim netipične atmosfere kakvu sam zatekla u Budvi, čini mi se da sam tek sada mogla da uočim sve njene lepote koje se, osim plaža, odnose na stari deo grada, koji čuva i pamti istoriju.

Tako se šetnja kamenitim ulicama i zalazak u sokake pretvorila u pravi hedonistički užitak, koji je pratio zalazak sunca koji se postepeno gubio na horizontu. Činilo se da je vreme stalo…

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_06

Opijena kuvanim vinom, blago začinjenim muškatnim oraščićem i cimetom koji su pojačavali moja čula, Budva me je dalje vodila sama, otkrivajući svoje najlepše delove.

I dok sam vreme provodila praveći sitne korake, uživajući u svakom momentu, put me je doveo do Ričardove glave, mesta sa kog se pruža jedan od najlepših pogleda na more i zidine grada.

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_05

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_07

Na kratko sam se zadržala ovde i nastavila dalje sa upoznavanjem Budve u novom ruhu, kada sam pokušavala da udahnem bar delić ove atmosfere, i u svom umu zabeležim najlepše slike suncem okupane Budve. Znate, zatrebaće kada se vratim u veliki grad.

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_03

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_09

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_01

Neko se čak i kupao!!!

budva_u_zimu_beg_od_debelog_minusa_04

[Total: 5    Average: 3.4/5]

One Comment

  1. Milos Milos

    Pročitah. Pa, još jednom. I još jednom. Bio sam pod utiskom. Da li imaš zaista toliki talenat za pisanjem ili… Bez ovog ili. Impresioniran sam.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *