Skip to content

Bujna vegetacija, divljina & tirkizno more: Ostrvo Lefkada, savršeno mesto za BEG!

Kao tipično grčko ostrvo, Lefkada pruža pravi dodir prirode i neopisive divljine u kombinaciji tirkiznog mora, visokih planina i divljina nalik savanskim. Upravo je to razlog zašto se nalazi na must visit listi destinacija u svetu, a posebno se ističe da je stvorena za ljubitelje prirode i avanturzima.

Daleko drugačije od urbanog Tasosa i Zakintosa, ovo ostrvo u sebi krije potpune raznolikosti koje se prvenstveno odnose na sam reljef i prirodne odlike, te na njemu možete uživati u čarima neopisivih lepota, nalik onih sa svetskih razglednica.

Upravo taj neobičan sklop prirodnih celina koje se međusobno nadovezuju predstavljaju njenu čaroliju, koja je uspela da me zadivi već prv prvom susretu…

Prva tačka polazišta je bio smeštaj u malom planinskom selu Lazarata koje se nalazi u središnjem delu Lefkade, a koje je zbog idealne pozicije omogićio da obiđem gotove sve plaže.

Kada dan započnete opijeni svežim vazduhom koji diktira visoka nadmorska visina, u degustaciji tradicionalnog grčkog suvlakija sa svežom (i obimnom) grčkom salatom, dan mora biti savršen.

Mala šetnja kroz sela otkriva izgled arhitekture tipične za primorje koja je, zbog apsolutnog neulaganja u infrastrukturu, zadržala autentičan izgled. Jarke boje, mali prozorski okviri i kuće obložene kamenom i drvetom, oduševljavaju svojom ipozantnošću i teraju vas da se „vratite“ godinama unazad i zamislite pređašnju, gotovo nerazvijenu Lefkadu.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg005

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg002

Taj osećaj ćete imati sve vreme dok se budete od plaža uspinjali ka visokim planinama, jer na najvišim tačkama ostrva nailazite na pravu divljinu, nalik savanskoj. Visoka žuta trava, sokaci i putići koji naizgled vode u nedogled….

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg007

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg010

Sličan doživljaj ćete iskusiti dok uzanim makadamima budete prolazili kroz planinu, i susretali se najrazličitijim selima, koja na najbolji način predstavljaju energiju i atmosferu Grčke.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg004
bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg008
Kaldrme, restorani sa konobarima koji se utrkuju da vas usluže i raznovrsni hand made radovi lokalnih umetnika će vas mamiti da se zaustavite i bar na trenutak oslušnete ovu neopisivu atmosferu. Na trenutak će se vaša percpecija toliko promeniti, da ćete zaboraviti uopšte gde ste-verujte mi!

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg006

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg003

S obzirom da je reč o ostrvu, plaža je mnogo i izbor je veliki. U sužavanju izbora zaista nisam mogla da izaberem najbolju, jer svaka je aspsolutno drugačija i donosi potpuno novo iskustvo.
Ipak, zapadna obala ostrva ubedljivo ima najbolje plaže, od kamenitih do peščanih.

Svakako bih izdvojila Pefkoulia plažu koja ima divnu tirkiznu vodu (veoma toplu!), nešto dužu plažu i divan pesak. Ipak, s obzirom da spada u popularnije, na njoj ćete zateći veći broj turista, kao i nekoliko lounge bara, zbog čega možda nije moj favorit.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg001

Nažalost, zbog nedavnog zemljotresa najlepša plaža na Lekadi Egremni je totalno obrušena, i putevi koji vode do nje su zatvoreni, ali prva u redu Porto Katsiki se može reći da je njen nastavak… I zaista zavređuje pažnju!
Iako je vidno u ruševinama, koje su nastale kao posledica razornog zemljotresa, Porto Katsiki me je oduševila samim pristupom- stepenicama kojima se silazi ka vodi, stenama koje je uokviruju i prelepoj- nestvarno plavoj vodi.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg011
Kada spominjem ove dve, po mom mišljenju najlepše plaže, onda svakako moram da navedem i divnu, skrivenu Milos  koja će obradovati prave prirodnjake.

Put ka ovoj plaži vodi kroz planinu, te ćete sem neravnog terena i nešto blata, imati priliku da vidite divnu prirodu (i prelepe kaktuse!), ali i da uživate u nestpljenju koje donosi neizvesnost puta, koji vas vodi ka ovoj skrivenoj lepotici.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg012
I zaista- pogled vredi milion dolara, i peščanje se definitivno isplatilo!

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg013

Sam sever, i pored bistre plave vode ne nudi potpuni ugođaj, upravo zbog velikog kamenja na plaži, ali i u vodi, dok je zapadni deo, u kome se nalazi i glavni grad Lefkada turistički razvijeniji, sa brojnim lukama, te em što ne predstavlja uživanje, prebučan je i apsolutno nije na listi mojih favorita.

Šta još možete da posetite na Lefkadi?

Definitivno preporučujem Nidri vodopade! Ako budete pravi srećnici, te došli kada je veći kapacitet vode uživaćete u divnom pogledu na ovaj Lefkadin biser, a možda se i okupati.
Ipak, tokom letnjih meseci, kada je turistička sezona najrazvijenija, zbog visokih temepratura slab je kapacitet vode, te vodopad gubi na svojoj lepoti i impozantnosti.

bujna_vegetacija_divljina_i_-tirkizno_more_ostrvo_lefkada_mesto_za_savrsen_beg009
Ipak, ono što sam videla je ostavilo lep utisak na mene, toliko da bih volela da dođem ovde ponovo- i bar malo se okupam!

Šta je neophodno da znate o Lefkadi?

  • Ako želite provod, zaboravite ga, jer jedino noćni provod možete naći samo u glavnom gradu Lefkadi.
  • Morate da imate automobil, ili bilo koje drugo prevozno sredstvo.
  • Ako idete u samostalnoj režiji, imajte na umu da starosedeoci ne znaju engleski jezik.
  • Važno je da se dobro snalazite na Google mapi.

Celokupan utisak putovanja:

Za sam kraj bih ponovila da je Lefkada pravi raj i idealno mesto za turiste koji uživaju u tipičnoj grčkoj atmosferi, plavetnilu more i nestvarnim plažama. Ljudi koji vole lagodnost, veliku ponudu trgovina i luksuznu uslugu, definitivno bi trebalo da je zaobiđu.
Što se tiče smeštaja, savetujem da birate planinska sela koja su koncetrisana u središnjem ili zapadnom delu Lefkade, kako biste lakše obilazili plaže. Pored toga što ćete imati pravi mir i odmor u njima, u isto vreme ćete uštedeti dosta novca za smeštaj.

[Total: 5    Average: 4.2/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *