Skip to content

Da li verujete blogovima?

Ekspanzija blogova je odavno zahvatila svet, ali i našu zemlju, te neretko čujemo termin „uticajan bloger“ nakon koga slede nagađanja famoznih novčanih cifara popularnih blogera. Da, sigurno je da su blogovi zavladali medijskim nebom Srbije zahvaljujući internetu kao medijumu tj. prenosiocu informacija. A onda se postavlja pitanje da li su blogovi mediji, a njihovi autori novinari? Odnosno da li su i koliko informacije na blogovima proverene i tačne?

POGLEDAJTE I: Online zarada na Fiveru: Šta je sve moguće za pet dolara?

Kao prvo, rekla bih da mnogo zavisi od samog sadržaja koji blog (bloger) nudi čitaocima. Velika je razlika da li je to klasičan blog na kome autor iznosi svoja mišljenja i izvlači zaključke. Ili nasuprot tome, autor izveštava klasično novinarski i svi njegovi tekstovi se zasnivaju na proverenim činjenicama, dok je njegov stil pisanja pretežno objektivan.

U ovom slučaju, autor slično novinaru, bavi se aktuelnim tematikama iz sveta kulture, društva, ekonomije i ostalih značajnih tema za društvo. On se konstantno drži objektivnosti, dajući vrlo malu, gotovo neosetnu dozu subjektivnog stava. To je ujedno lični pečat autora, po kome je on prepoznatljiv.

POGLEDAJTE I: About.me: Besplatni web sajt i internet portfolio

Blogosfera se sve vise širi, umrežava, i ima rastuću tendenciju kako u svetu, tako i u Srbiji. I jedna i druga vrsta blogera, donosi nešto novo i inovativno na medijsku scenu. Kritička razmišljanja su još značajnija, samim tim i plodonosija,  zbog čega se ljudi veoma lako identifikuju sa samim autorom. Naravno, ovde nema mesta za modne blogove, koji su totalno druga sfera, i nikako ih ne ubrajam u značajne blogove.

Da li je bloger novinar?

E tu se postavlja veliko pitanje. Može da bude ali i ne mora. Postoji veliki broj samoprozvanih blogera, koji nemaju suštinski kvalitet niti bilo šta po čemu bi bili prepoznatljivi. Guraju se u masi drugih, tražeći inspiraciju u popularnim blogovima, ali i dalje ostaju u njihovoj senci. Takvi blogeri, koji očito nemaju kvalitet, ne mogu se nazvati blogerima a kamoli novinarima.

POGLEDAJTE I: Virtuelno upravljanje ljudima: model poslovanja budućnosti

Naravno, kao što sam već gore pominjala, postoji i ona vrsta blogera koja se odlikuje kvalitetnim radom, dobrim odabirom tema ali i posebnim stilom pisanja. Takvi blogeri se sigurno mogu oprobati u novinarskim vodama. Ipak moram napomenuti da je to samo preduslov za ulozak u svet medija i samog novinarstva. S obzirom da novinari kao pripadnici sedme sile moraju posedovati mnogo drugih istančanih kvaliteta, bloger kao potencijalni novinar se mora angažovati na savladavanju osnovnih novinarskih normi i pravila. Zapravo, bloger koji prirodno u sebi poseduje ljubav prema pisanju, veliki istraživački duh ali i unutarnju snagu koja mu je i te kako potrebna u ovom poslu, može postati novinar.

POGLEDAJTE I: Zaštiti se dobro: Evo kako da budete anonimni na internetu

Danas, iz ličnog iskustva, kada sam tokom studija pomoću bloga obilazila najrazličitija dešavanja u medijima, od novinarskih konferencija do značajnih događaja, moram da priznam da blog ima slobodan prostor ali i pristup informacijama. Zaista, retka su mesta na kojima sam aplicirala a da me je neko odbio sa obrazloženjem da bloger ne treba da bude deo nekog dešavanja. Naravno, za mnoge velike događaje potrebno je da se bloger na vreme predstavi pr menadžeru ili drugom licu za kontakt, kada treba da pruži uvid u svoj rad i obrazloži želju za učestvovanjem. Napominjem da sve zavisi od ličnog angažovanja blogera-novinara i njegove želje za napretkom.

I za sam kraj, volela bih vas da čujem: Da li verujete blogovima?

[Total: 7    Average: 4.7/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *