Skip to content

EKO projekat u Čačku: Kao prvo, razumi drvo

KO NIJE DRVO RAZUMEO PRVO,

PA TEK ONDA SADIO,

TAJ NIJE NIŠTA URADIO

I SHVATIĆE KAD TAD,

DA NE ZNA ŠTA JE HLAD!

(Đorđe Balašević, odlomak iz pesme “Jednom”)

Čačak u duhu prirode. Obojen dečjom maštom i inspirisan lepotama krajolika prednjači znanjem i voljom mališana u borbi za njeno očuvanje!

likovna radionica

“Kao prvo – razumi drvo“ je jedan od retkih projekata koji ima za cilj borbu za očuvanje prirodnog nasleđa – starih stabala i ambijentalnih celina u gradu i okolini. Baš zbog toga posebne zasluge pripadaju autorkama projekta Dragani Božović i Gordani Majstorović koje su se upustile u avanturu i barem na trenutak učinile Čačak gradom kakav bi trebao da bude. Gradom kojim se ponosimo.

Incijatorke projekta sa puno entuzijazma, i uz veliku podršku Turističke organizacije Čačka kao i Umetničke galerije “Nadežda Petrović” su projekat učinile edukativnim i zanimljivim kako za decu tako i za starije građane.

Sve je proteklo u znaku prirode. U skladu sa tim je i raznovrsan program koji se sastojao od predavanja o prirodnom nasleđu Čačka i okoline, kao i od neobičnog performansa članova Unesko sekcije iz Prehrambeno-ugostiteljske škole koji su atraktivnim kostimima privlačili pažnju znatiželjnih građana. Noseći ekološku poruku sadržanu u transparentima prkose svim neistomišljenicima i jasno stavljaju do znanja da su odlučni u nameri da nešto promene!

Odličan program i sjajnu atmosferu je upotpunio mini koncert koji su izvodili učenici Muzičke škole “Dr Vojislav Vučković.” Posetioci su mogli da uživaju uz zvuke gitrare i flaute.

Najmlađima je svakako bila najzanimljivija literarno-likovna radionica koja je bila otvorena za sve učenike osnovnih škola. Mališani su razvijali kreativnost, talenat i maštu. Pesmice i crteži posvećeni drveću, cveću i prirodi su nam pokazali da uz druženje i igru može da se uči i dopunjuje prethodno stečeno znanje.

Izlozba nagradjenih radova

Ono što je važno istaći jeste veliki odziv i zainteresovanost školaraca ali i onih starijih. U samom programu je učestvovalo više od 150 dece. Izložene radove činili su oko 70 likovnih kao i veliki broj literarnih radova. Jednodnevna izložba je krasila Gradsko šetalište, privlačila pažnju, izazivala divljenje ali i podršku zainteresovanih građana. Najbolji i najuspešniji radovi bili su nagrađeni.

Nadamo se da će odlična ideja projekta usmerena ka promeni svesti građana uroditi plodom i da će postepeno donositi pozitivne rezultate.

[Total: 1    Average: 5/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *