Skip to content

Eksperimentalno putovanje ka drugim svetovima

Čudesna vrteška se zavrtela u Čačku. Uvodi nas u svet melodičnih zvukova stvarajući natprirodnu atmosferu.

Krećemo se. Putujemo. Putovanje nema odredište, nema kraj. Ciklično se kreće i otvara nam nove vidike. Širi ih. Povezuje staro i novo, tradiciju i inovaciju. Neguje tradicionalne muzičke forme, otkrivajući bogato muzičko nasleđe ovih prostora. I tako, putujući ka drugim prostorima, susrećemo se i upoznajemo muzičke tradicije drugih naroda. Ovogodišnji slogan festivala: U OBA SMERA / INOVATIVNOST I TRADICIJA, povezao je različite entitete, kulture i narode.

Karusel festival, Cudesmo, ja imam talenat
Čudesmo: Nastup na Karusel festivalu

Karusel, festival ambijentalne i etno muzike nastao je 2009. godine uokviru Letnjih dana kulture. Nastao je kao reakcija na netransparentnu muzičku scenu grada Čačka. Sama ideja festivala je prilika da se afirmiše autorska muzika čačanskih izvođača koja je sama po sebi eksperimentalna, i predstavlja spoj različitih stilova i žanrova. Nažalost, ova autentična muzika je do tada teže nalazila put do publike, i nepravedno je zapostavljena u muzičkom i kulturnom životu grada. Polako se stvari menjaju. Neki od stalnih učesnika festivala su postigli zapažene uspehe tokom 2012. i 2013. godine.

Festival ove godine je počeo 13. jula, izložbom fotografija Karusel/ Retrospektiva 2009-2013, u dvorištu Umetničke galerije Nadežda Petrović. Posetioci festivala su mogli da uživaju u kreativnom izrazu različitih izvođača svakog ponedeljka, do 16. avgusta. Karusel je uspeo da ove godine dovede i međunarodno poznata i priznata imena: poput Svetlane Spajić, Katarine Pejak, Miška Plavog, Fish in Oil. Pored kvalitetnih muzičara i izvanredne autorske muzike poseban kvalitet manifestacije u okviru festivala su muzičke interaktivne radionice. Prošle godine su prvi put uvedene u sadržaj festivala u cilju edukacije svih zainteresovanih muzičara, od muzičara početnika do radoznalaca. Radionice su zanimljive i predstavljaju sjajnu priliku za sve one koji žele da nauče nešto novo i unaprede svoje muzičko znanje.

Karusel je ove godine pomerio granice i nadmašio sva očekivanja. Veliki broj posetilaca, vidljivost u medijima, organizacija, zainteresovanost muzičara pa i sam kvalitet programa govori o tome. Sve ukupno festival broji 36 sati programa, 22 izvođača, 4 velika koncerta u dvorištu Umetničke galerije „Nadežda Petrović“, 4 muzičke radionice u Narodnom muzeju, 2 mini koncerta, izložbu fotografija i promociju časopisa „Etnoumlje“. Bogat program festivala je privukao pažnju čak i onih koji su najviše sumnjali u prodor etno muzike na velika vrata. Publika je bila brojna i šarenolika. Koncert koji je održan u ponedeljak 22. jula je oborio rekorde posećenosti. Bilo je blizu 1000 posetilaca tokom večeri.

Karusel se samo trenutno zaustavio. Sledeće godine putovanje se nastavlja…

[Total: 1    Average: 5/5]

3 Comments

  1. […] područja iz koga sastav dolazi, nosio taj karakterističan vajb i energiju… Pravo “eksperimentalno putovanje ka drugim svetovima“, kako je ranije i bio slogan ovog […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *