Skip to content

Festivali koje vredi posetiti do kraja decembra 2016.

Kako jesen dođe, tako mi se čini da sam sve aktivnija na svom blogu. Pretpostavljam da to ima veze sa kišovitim i dosta hladnijim vremenom, zbog čega više vremena provodim u svom domu, i samim tim imam više vremena za pisanje.

Naravno, to ne znači da je sezona zabave gotova, jer je opšte poznato da od septembra i oktobra meseca počinje prava festivalska sezona u Beogradu. Upravo ovaj period me podseća na prve studentske dane, i obilazak najboljih događaja koji su sada rekla bih postali prava tradicija.

Pročitajte i: Umetnost i kultura: Spisak ustanova koje nude popuste za studente i đake

Moje MUST DO i MUST VISIT liste se polako popunjavaju, zbog čega sam rešila da vam predstavim najbolje festivale, od muzičkih i filmskih do ekoloških, koje vredi posetiti do kraja godine.

Dakle, krećemo sa onim koji nam prvi dolaze, pa do onih koji nas čekaju u prvim decembarskim danima.

CIRKOBALKANA
(od 26. septembra do 2. oktobra; program će odvijati na tri lokacije- Centar za kulturnu dekontaminaciju, Kulturni centar REX, Magacin u Kraljevića Marka 4)

festivali_koje_morate_posetiti_do_kraja_2016_02

Prvi put sam čula za Cirkusferu u Bigzu, još pre nekoliko godina, ali da budem iskrena, i ako sam redovni posetilac pozorišta, do sada nisam znala za postojanje festivala. Naime, festival savremenog cirkusa Cirkobalkana se odnosi na scensku umetnost, odnosno zanimljive performanse i predstave koje izvode mladi umetnici. Zahvaljujući organizaciji Cirkusfere koja je godinama unazad samostalno organizovala ovaj događaj u cirkuskom šatoru, ove godine je festival proširio svoje okrive, te je u zajedničkoj saradnji sa Bitef teatrom spremio odličnu programsku šemu koju je Beograd, zaista zaslužio da ima.
Pored predstava, u okviru festivala biće specijalno organizovane i četiri dečije radionice savremenog cirkusa.

STENDUPFEST 2016- ŠESTIVAL
(od 6. do 9. oktobra u Dvorani Doma sindikata i klubu komedije Ben Akiba)

festivali_koje_morate_posetiti_do_kraja_2016_04

Šesti međunarodni festival stand up komedije u Beogradu, ove godine nam dolazi pod neobičnim nazivom Šestival. U klubu Ben Akiba, kao glavnoj tački polazišta dobrog stand upa,  biće svečano otvoren festival, kada će biti organizovan program Otvoreni mikrofon, koji je namenjen svim talentovanim ljudima koji žele da se bave ovom jedinstvenom umetnošću zasmevanja. Nakon toga, festival se seli u Dvoranu Doma Sindikata, gde će već iskusni komičari, kao što su Srđan Dinčić, Nesha Bridges, Jelena Radanović i Nikola Silić izvesti svoj repertoar.

32. BEOGRADSKI DŽEZ FESTIVAL
(od 26. do 30. oktobra 2016, u Sava Centru i Domu omladine Beograda)

festivali_koje_morate_posetiti_do_kraja_2016_01

BDŽF je još jedan od beogradskih festivala koji je nezaobilazan na mojoj listi. Kao i do sada, u samo nekoliko dana imaćemo priliku da čujemo brojne afirmisane muzičare iz Srbije, ali i celog sveta. Tako je 2014, moje otkrovenje bio Norvežanin, džez muzičar Nils Petter Molvaer, o kome sam pisala u okviru mini izveštaja sa festivala. Upravo zato obožavam BDŽF, jer mi uvek nudi priliku da upoznam nove muzičare, kao i njihove svetove.

GREEN FEST : Međunarodni festival zelene kulture                                                                                                   (od 15. do 18. novembra 2016. u beogradskom Domu omladine)

festivali_koje_morate_posetiti_do_kraja_2016_03

Ovaj ekološki festival pratim godinama unazad, i zaista je jedan od mojih favorita. Zanimljivi dokumentarni filmovi koji prate najnovije tendencije na polju ekologije, u kojim se izlagažu globalni problemi, ali i nude potencijalna rešenja, sigurno će produbiti vaše dosadašnje znanje, ali i pokrenuti nova pitanja koja se tiču čoveka, ali i celog čovenčastva. Upravo to je ono po čemu se ovaj festival razlikuje od drugih.

Ni ove godine Green Fest ne menja svoju dobro poznatu lokaciju- Dom omladine, a ovogodišnja tema je Jedan dan na zemlji. S obzirom da Green fest nudi takmičarski i revijalni program, sigurna sam da će ovo biti još jedna uzbudljiva avantura.

[Total: 2    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *