Skip to content

Gen Y- Generacija novog milenijuma

 

Šta je generacija novog milenijuma i koje su njene prednosti? 

 

Generacija milenijuma je poznatija kao Y generacija, a naziva se još i Millennials, Why Generation, iGeneration.

Prirodna smena generacija, na koju je uticao sve veći tehnološki napredak je dovela do stvaranja tzv. generacijskog jaza (engl. generation gap). Na osnovu toga imamo generaciju X (svi rođeni 60-tih do ranih 80-tih), generaciju Y, i nadolazeću generaciju Z (rođenu od 1998. godine).

Generaciji Y (ipsilon) pripadaju svi rođeni u razdoblju od 1977. do 1998. godine. Oni trenutno sve više zauzimaju tržište rada, ostavljajući generaciju X iza sebe. Zahvaljujući dobu ekspanzije tehnologije, imaju bolji pristup problemu, praktična rešenja i jasno definisane ciljeve.

Odlikuju je prihvatanje i svakodnevno korišćenje interneta – društvenih mreža, blogova, gadžeta. To su mladi ljudi koji imaju mnogo energije, ideja i koji vole nov način komuniciranja.

Što se tiče negativne strane ovu generaciju najčešće opisuju kao lenju i narcisiodnu. Prema američkoj studiji koja je sprovedena na analizi dve velike baze podataka (9 miliona srednjoškolaca i brucoša) generacija je građanski i politički odvojena, a više fokusirana na materijalne vrednosti.

 

Koje su glavne karakteristike generacije Y?

 

Tech-pamet

Generacija Y_drustvene mreze

Generacija Y je odrasla uz tehnologiju i oslanja se na nju kako bi što bolje obavljala svoj posao. Naoružana pametnim telefonima, lap topom i ostalim gadžetima, generacija Y je priključena (on line) 24 sata dnevno, 7 dana u nedelji. Ova generacija voli da komunicira  putem e mail-a i tekstualnih poruka. Što se tiče samog posla, naviknuta na tehnologiju, pristalica je multimedijalnih predavanja i prezentacija.

 

Porodica

Generacija Y, u odnosu na generaciju X je uvela novine, kao što su fleksibilan raspored i bolji rad – životni balans. Dok starije generacije mogu to posmatrati sa negativne strane kao nedostatak obaveza, discipline i sl. generacija Y se prilagođava sadašnjem načinu poslovanja i ima drugačija očekivanja na radnom mestu pa samim tim i prioritet nad porodicom.

Generacija Y_izbor kompanije

 

Orijentisana dostignuća

Generacija Y je samouverena, ambiciozna i orijentisana ka dostignućima. Imaju visoka očekivanja svojih poslodavaca, traže nove izazove i ne plaše se autoriteta. Generacija Y zeli sadržajniji posao, uz konstantno učenje i napredak.

 

Timski rad

Kao deca, generacija Y je učestvovala u ekipnim sportovima, igrama i drugim grupnim aktivnostima. Može se reći da oni i danas neguju timski rad. Generacija Y je odana, privržena i želi da bude uključena u sve oko sebe.

 

Povratna reakcija

Generacija Y žudi pažnju u formi povratne reakcije i smernice. Traže česte pohvale i sigurnost. Generacija može imati velike koristi od mentora, koji mogu da pomognu u razvoju karijere mladih.

Generacija Y_karakteristike

[Total: 2    Average: 4.5/5]

One Comment

  1. […] naglom tehničkom napretku olakšan je protok informacija, ali i sama komunikacija. Danas, imamo generaciju milenijuma (digital natives) koja je rođena i odrasta uz sve razvijeniju tehnologiju. Ona je omogućila širi obim i okvir […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *