Skip to content

Hrkanje male dece povećava rizik od problema ponašanja

Mališani koja redovno hrču češće imaju probleme u ponašanju, kao što su hiperaktivnost, depresija i poremećaj pažnje tokom dana nego njihovi vršnjaci, ukazuju nova istraživanja.

hrkanje-kod-dece-lecenje

Studija se bavila utvrđivanjem faktora koji bi mogli doprineti ili zaštititi od hrkanja mlade u ovoj starosnoj grupi i došla do rezultata koji pokazuju da je dojenje jedan od zaštitnih faktora.U faktore koji izazivaju uporno hrkanje su najčešće uključeni nizak socioekonomski status, rasa i izloženost dimu, rekao je autor studije, dekan Bib, direktor neuropsihološkog programa u Sinsinati Dečijoj bolnici Zdravstvenog centra.

Bibovo istraživanje je obuhvatilo 249-oro dece koja su učestvovala u prospektivnoj studiji koja je pratila zdravlje dece od rođenja do treće godine života. Njihove majke su dozvolile istraživačima da znaju koliko često njihova deca hrču. Od svih učesnika, 170-oro dece nisu imala problem hrkanja. Kod pedeset sedmoro dece je ocenjeno kao „prolazno“ hrkanje jer je registrovano samo u drugoj ili samo u trećoj godini, a ne u obe. Prema rezultatma istaživanja, samo 22-je redovno hrče.

Dr Sangita, neurolog, nije bila iznenađena rezultatima. „Hrkanje utiče na spavanje, a gubitak sna na ponašanje“, objasnila je ona.
Ali, ona je naglasila da studija nije bila u mogućnosti da utvrdi da li su problemi ponašanja bili samo zato što su deca bila umorna ili ako je na njihovo hrkanje uticao hronični nedostatak kiseonika, jer je studija samo uključivala samo informacije dobijene od majki dece.

hrkanje-male-dece-saveti-lekara

Oba stručnjaka preporučuju konsultaciju sa pedijatrom vašeg deteta. „Ako čujete da vaše dete hrče više od tri do četiri puta nedeljno u odsustvu gornjih disajnih infekcija i to traje više od mesec dana, obavezno tražite pomoć pedijatra.“

[Total: 7    Average: 4.6/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *