Skip to content

Hronična autodestruktivna monotonija nas uzima pod svoje

Narod u teškoj materijalnoj situaciji. Omamljen, uplašen i zaglupljen. Narod koji je zastrašen. Onaj koji ćuti i potlačava se. Narod oboleo od HAM-a!

Simptomi: Blaži oblici depresije, psihičke nestabilnosti sa naglaskom na mentalne šokove i drugi poremećaji psihe.

Još jedna od bolesti savremenog društva, koju sam nazvala hronična autodestruktivna monotonija (HAM) totalno je zaposela Srbiju, pri čemu se najviše na udaru našlo stanovništvo mlađe starosne grupe.

Pročitajte i: Mediji neće pričati: Cenzura koju vlast ignoriše

Zašto je hronična? Stvar je jasna. HAM je godinama unazad uporedo sa ekonomskom, društvenom i kulturnom krizom, počeo da deluje na masu, omamljujući je, zaglupljujući i ukalupljujući. Naravno, s obzirom da je situacija u zemlji bila podložna za delovanje i razvoj HAM-a,  ova pojava je brzo uzela maha delujući na sve sfere društva. Situacija je blago rečeno izmakla kontroli.

Pročitajte i: Hiperprodukcija i 21. vek

Galopiranju HAM-a potmopogli su mediji svojim sadržajem. Naravno najčešće serviran sadržaj predstavljaja smeće, dok manji procenat čine prave i vrednosne informacije. S obzirom da govorimo o sedmoj sili onda ni ne čudi zašto je narod zagrizao udicu.

Faktori koji deluju na širenje i rast HAM-a:

1. Niska obrazovanost

Srbija je poznata kao zemlja koja se često nađe na listi najneobrazovanijih, kako u Evropi tako i u celom svetu. Prema poslednjim statističkim podacima iz 2012. godine stopa nepismenih je iznosila 165.000 stanovnika. Naravno, to su idealni uslovi za agresivno delovanje HAM-a, kome se ljudi niskog obrazovanja povinuju. HAM onda postaje hronična bolest, koja vremenom se sve teže može da se iskoreni.

2. Teška ekonomska situacija

Ne moram da pričam o teškoj materijalnoj situaciji u zemlji jer je to tema koja se godinama provlači po medijima. Narod zbog ugrožene egzistencije se bori da preživi, zadovoljavajući samo egzistencijalne potrebe. A onda je njim najlakše upravljati.
Neobrazovanost i siromaštvo dalje vode do zaglupljivanja i krajnje zastrašenosti. Znate za ono „ćuti i trpi“. E pa to je glavna parola HAM-a, koja je uspela da nas omami, uplaši i zatvori u čaure. Čaure u kojima vladaju depresija, beznađe, slabost. Kolotečina.

3. Mediji

Mediji su glavni kanal kojim HAM deluje. Sedma sila upravlja masama i deluje na menjanje svesti stanovništva. Sprovode se razne manipulacije, spinovanja, nametanja i umetanja, a sve sa ciljem zaglupljivanjem mase koja nema kritičko mišljenje. Emisije, rijaliti programi pa i reklame su glavni izvor kojim HAM deluje.

S obzirom da sam probala da vam objasnim fenomen HAM-a, njegove nuspojave kao i načine delovanja na društvo, sada na red ide lečenje.

Terapija: Pored opojnih sintetičkih droga sa kojima realnost prividno deluje bolje, toplo preporučujem jedan veliki move on. Iskoračite iz zone komfora, isključite televizore i latite se društvenih mreža. Internet koristite u dobre svrhe i naravno- radite na sebi. Učite, istražujte, ispitujte i uvek buditite open minded.

Pročitajte i: Analiza Farelovog spota za pesmu Happy: Da li je sreća zaista stigla u Beograd?

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *