Skip to content

Joga je stil života

Kada bi me neko pitao kako se postiže veći nivo svesnosti, duhovnost, stabilnost kao i pozitivna energija rekla bih muJoga. I zaista, ako želite da nađete svoj mir, da se opustite i da svu negativnu energiju pretvorite u pozitivnu, joga je prava stvar za vas!

Put ka duhovnom preobražaju

U današnje vreme brzog  života i stresa, većina ljudi želi da pobegne od svakodnevnice. Vežbajuci jogu steći ćete utisak da ulazite u neku drugu dimenziju. Dimenziju koja vam pomaže da pronađete sebe ali i da otvorite um za neka nova iskustva. Kroz duhovni deo vežbe, oslobodićete se svog nagomilanog stresa. Joga je odlična za sve skupljače negativne energije, jer posle svakog časa osećaćete se preporođeno.

Pored te duhovne sfere, joga ima uticaj i na fizičku. Svaka asana (položaj) je delotvorna na svoj način pa ćete vrlo brzo videti promene na svom telu. Neke asane podstiču rad unutrašnjih organa (bubrega, želudca…) a sve su podjednako dobre za istezanje mišica. Iako deluje krajnje jednostavno, ostajanje po nekoliko minuta u nekim položajima je jako zahtevno.

Joga i meditacija

Meditacija spada u duhovnu sferu joge, a za samo meditiranje morate da savladate svoj duh i tok misli. Za to stanje će vam biti potrebno malo više vremena i koncentracije. Đaji disanje je posebna tehnika jogističkog disanja koja vas uvodi u meditaciju i omogućava da se usredsredite na um. Bez tog “psihičkog” joga nije joga, već može se reći, samo neka vrsta fitnesa.

Meditacija (uz mirisne sveće, štapiće, ambijentalnu muziku) vas uvodi u tu dublju dimenziju gde ćete pronaći sebe, doživeti neko više iskustvo…

Jednostavno rečeno, asane, đaji disanje i meditacija je ono što čini jogu pravom umećem. Kada se ujedini fizičko i duhovno onda dolazimo do stanja ravnoteže i jedinstva.

Stilovi joge

Različiti su stilovi joge. Kod nas, a generalno i u celoj Evropi je najzastupljenija hata joga. Naravno, vi možete krenuti od osnovne – hata, a zatim istraživati i druge stilove. Neki od najpoznatijih su – aštanga, jin, kundalini, bikram, power joga… Svaki je poseban na svoj način, a vi odaberite onaj koji vama najviše prija.

Moj predlog – joga u prirodi i naravno neizbežan Pozdrav Suncu (Surya Namaskar). Zvuci prirode, energija sunca i asane su nešto posebno što ćete doživeti.

Joga u prirodi
Joga u prirodi

Za sve prirodnjake, razne škole joge organizuju joga kampove u prirodi. Kampovanje se organizuje uglavnom na planinama, moru, Adi Bojani… Za one koji žele individualni odmor, mogu sami da organizuju izlet u prirodi i da samostalno praktikuju ovu veštinu.

Ako još uvek niste sigurni da je joga prava stvar za vas, u svim školama možete zakazati prvi besplatan čas. A za one koji su malo lenji, neodlučni ili jednostavno s tanjim budžetom, na YouTube-u mogu naći odlične tutorijale za početnike.

Sve što vam treba je malo volje, jedno dobro istezanje i duuubok udah.

Namaste 

[Total: 4    Average: 5/5]

2 Comments

  1. […] U prošlom tekstu ste mogli da saznate šta je joga, i kako ona prvenstveno utiče na fizičko i psi… U ovom postu ću se vise bazirati na činjenice dajući konkretne odgovore na neke od tvrdnji. Zanimljive komentare sam lično ja pronašla na raznim sajtovima i društvenim mrežama, pa sam ih print skrinovala i arhivirala sa ciljem da napravim ovu paralelu. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *