Skip to content

Kafane niču kao pečurke

Od Sipaj ne pitaj, Još ovu noć, Ko to tamo peva, do Druge kuće i One moje

Rodila se nova kafana

U poslednjih godinu dana pojavio se i popularizovao sasvim novi tip kafana. Ja bih ih nazvala „FENSI„.

Na popularnoj društvenoj mreži Facebook moguće je naći gomilu Fan page-ova novootvorenih kafana koje se vešto bore u trci za uspehom. Rezervacije idu i za nedelju dana unapred. A i pored teške krize, za kafanu mora da se ima! Dobro društvo, alkohol, lepe žene i turbo folk predstavljaju dobitnu kombinaciju. I nema da manjka!

Uz stihove popularne pesme “Alkohola poplava, a ja sam još na nogama“ mladi upadaju u euforiju, i pokazuju da se dobro zabavljaju. A ako ponese atmosfera, noge na sto, ipak to je kafana!

Popularna nova vrsta kafana je stecište omladine koja želi maksimalno da se opusti i pevušeći do zore uz najnovije hitove, provede sa društvom, nađe devojku/dečka ili jednostavno bude viđena. Upravo sutradan kada ustanu, na Facebook-u će ih čekati slike iz sinoćnog provoda. Normalno, slike se prave kada se dođe uljudno na vreme, izmedju 22 i 23h kada su još uvek sveži i lepi.

kafana-fensi-beograd

Ovaj tip kafana se po mnogo čemu razlikuje od starogradskih, onih pravih boemskih. Odlikuje ih vrela atmosfera do jutarnjih časova, sasvim drugačija muzika a od priče ni p. Jednostavno pevaj, ne pitaj!

Pored većine oduševljenih posetilaca koji zalaze u ove kafane, ima i onih ljutitih koji se javno na stranicama bune zbog loše organizacije i usluge zaposlenih.

Bilo kako bilo, svaki stranac bi verujem poželeo da se nađe u ovakvoj jednoj kafani, da oseti energiju Beograda, zvuk harmonike, ukus rakije… Naše kafane jesu posebne i prepoznatljive u svetu.

Sa druge strane, ljudi zainteresovani za druge muzičke underground pravce, umetnost i kreativnost, oskudevaju u prostoru, teže pronalaze neki vid zabave, i ograničeni su na jedne te iste klubove.

S obzirom da kafane niču kao pečurke, umesto npr. nekih kulturnih institucija, sasvim prirodno se postavlja pitanje da li upravo nagla zainteresovanost za ovakav vid zabave govori da je narod osiromašio duhom? Očigledno da je ovakva svakodnevnica uticala na ravnodušnost građana koji umesto da stvaraju i doprinose, zadovoljaju se egzistencijalnim potrebama…Može se reći „hlebom i igrama“

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *