Skip to content

Kako doći do posla?

U današnje vreme, pronaći posao čini se nemogućim poduhvatom. Uz svakodnevno praćenje popularnih sajtova i u moru poslatih CV-ja, motivacionih pisama, prijava, najčešće niko ne odgovara. Studente svakako najviše interesuju honorarni poslovi koji pružaju mogućnost da uz školu, studije ili dnevni posao zarade neki dinar više. Ako i vi želite da nađete posao, i ako se pitate kako da dođete do posla, pročitajte u nastavku moje iskustvo.

U želji da što pre nađem neki odgovarajući posao, koji ne zahteva mnogo vremena, utrošene fizičke snage i koji je solidno i korektno plaćen uporno sam pretraživala internet stranice. Tražila sam neki zanimljiv posao, dinamičan, i na početku čini mi se bilo ga je veoma teško naći jer uglavnom se traže promoterke i hostese. Pored već poznatih studentskih i omladinskih zadruga, koje vas uglavnom retko kad pozivaju, kao i poslova promocija, deljenja letaka, hostinga, našla sam agenciju za statiranje.

budi-statista-posao

Agencija za statiste „Statisti Tim“

Čini se, tako nešto sam i želela da nađem, s tim što sam bila gotovo ubeđena da me niko nikada neće pozvati. Popunila sam on-line formular i već sledećeg meseca su me putem telefona obavestili da dođem na kasting.

Na kastingu za novu bazu statista sam popunila podatke: visinu, boju očiju, kose, iskustvo… Nakon toga napravili su nekoliko fotografija: profil, anfas, cela figura.

S vremena na vreme sam ulazila na njihov sajt, logovala se i pokušavala da shvatim kako sve to funkcioniše. Na mom profilu su okačili slike sa kastinga, a podaci o meni su skriveni, tačnije zavedena sam pod registracioni broj, a moje podatke vide samo poslodavci.

Nakon dva, tri, meseca, zaboravivši na ovaj sajt za statiste, stigla mi je poruka na telefon. Obavestili su me da sam ušla u uži izbor za ulogu u seriji, i da potvrdim da li sam slobodna i zainteresovana sutradan da snimam. Kada sam potvrdila, nakon nekoliko sati sam dobila poruku u kojoj su mi javili mesto i vreme snimanja.

Dan snimanja

Stigla sam tačno na vreme.

Upoznala sam statiskinje i kod njih se informisala kako se plaćaju statisti, da li redovno plaćaju statiranje, i kakvo je njihovo iskustvo.

Obukla sam kostim, i na trenutak sam bila neko drugi. Sjajan osećaj. Pred kamerom smo odglumili deo koji se od nas tražio. Ponovili smo scenu više puta, sve dok nije bila savršena. Kako su i naglasili, čim im produkcijska kuca uplati novac, obavestiće nas kada da dođemo da nas isplate.

Tačno nakon tri nedelje, u dogovoreno vreme, u koverti sam dobila svoj novac.

Iz mog iskustva, moram priznati da su agencije za statiranje odlične jer pružaju mogućnost da učestvujete u kreiranju različitih emisija, spotova, tv reklama , filmova, serija… Sretaćete uspešne ljude i bićete deo velikih projekata. Pored toga, što je najvažnije, kroz kreativan i zabavan rad, zaradićete novac!

Za sve one koji imaju afiniteta prema glumi, ovo je odlična prilika jer se možete amaterski oprobati u manjim ulogama. Upoznaćete ljude iz sveta filma i glume, i tako ostvariti nove kontakte.

Agencije za statiste često prave kastinge gde prikupljaju ljude u svoju bazu, a na nekim sajtovima moguće je pristupiti i putem interneta.
Nakon toga, agencija vas obaveštava o svim novim projektima, i obavezno vas pita da li ste zainteresovani za ponuđenu ulogu, nakon čega vam šalje sve podatke o snimanju.

Ograničenja nema. Ne morate biti mršavi, zgodni, mladi, atraktivni… Dovoljno je samo da imate volju i da se javite proverenoj agenciji i zakoračite u svet slavnih.

Pored običnih statista, agencija stalno ima potrebe i za talentima kao što su: break dance igrači, trbušne plesačice, gimnastičarke, žongleri sa vatrom, karatisti, mačevci, igrači kapoere, kaskaderi, parkour-i, alpinisti, padobranci…

Članarina je besplatna!

[Total: 2    Average: 4/5]

3 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *