Skip to content

Kineski šaš- energetska biljka budućnosti

Kineski šaš ili kineska trska (lat. Miscanthus giganteus) je biljka koja je, uprkos velikom značaju mnogima nepoznata. Postoji nekoliko istraživačkih centara koji rade istraživanja, kao što je Univerzitet Hohenheim (poljoprivreda) u Štutgartu. Zanimljivo je znati da ova biljka može napredovati na lokacijama gde je tlo nedovoljno za useve za proizvodnju hrane. Gajenje kineskog šaša nije tako lako, jer uspeva tek posle dve godine useva pa troškovi moraju biti unapred. Pored toga, bitno je znati da u prvim godinama kasni mrazevi mogu biti problem jer mogu dovesti do neuspeha useva.

kineski-sas-energetska-biljka

Kineski šaš ima mnogobrojne prednosti. Kao energetska alternativa drvenih peleta biljka je veoma interesantna. Ona pruža uporedivo mnogo toplote i predstavlja najučinkovitije, najčišće i najjeftinije gorivo na svetu. Može se koristiti u obliku sečke ili briketa. U Europi već postoje ustanove (dečji vrtići, škole) koje koriste kineski šaš za jeftino i ekološko grejanje. Ova biljka se pokazala kao izuzetan energent. Daje više biomase od bilo kojeg drugog useva, s izuzetkom šećerne trske, ali se za razliku od nje može uzgajati na širem prostoru. Njene ostale mogućnosti korišćenja su brojne i raznovrsne: lako uzgajanje i održavanje, niska potrošnja vode, povećavanje biodiverziteta, obnavljanje tla na kojem raste, pristupačna cena…

kineska-trska-energija

Kineski šaš se kao bioenergent koristi u Kanadi, Irskoj, Velikoj Britanji, Češkoj, Nemačkoj, Danskoj, a predviđa se da će narednih godina postati značajna sirovina druge generacije biogoriva. U Srbiji se još uvek pouzdano ne može reći kada bi moglo da počne komercijalno gajenje te trske ali se radi na uspostavljanju saradnje nekoliko zemalja podunavlja kako bi se podstakao uzgoj ove biljke.

Pročitajte više: Eko projekat: Kao prvo – razumi drvo

kineski-sas-mraz-zima

U periodima kada se stavlja toliko akcenata na obnovljivim izvorima energije ova energetska trska bi vrlo brzo mogla dobro dobiti na značaju.

 

[Total: 7    Average: 4.4/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *