Skip to content

Konferencija „Baby Friendly“

Juče, u hotelu Metropol je održana konferencija „Baby Friendly„, magazina Moja Beba, koja je okupila pripadnice ženskog roda, koje su se na jednom mestu mogle informisati i saznati sve o materinstvu, dojenju pa i onim slatkim mukama sa kojim se mlade mame susreću.

Konferencija je pokrenula niz pitanja – o savremenim metodama vantelesne oplodnje, matičnim ćelijama, ali i o onim manje lepim stvarima kao što je problem odnosa poslodavca i trudnice.

 

Tema prvog panela je kako podstaći parove da zasnuju porodicu ali i kako pomoći onima koji to žele, a ne mogu

Prema rečima Brankice Janković (državni sekretar u Ministarstvu rada), pored Srbije, i mnoge razvijenije zemlje se suočavaju sa padom nataliteta. Prema podacima, u Srbiji oko 300 000 parova ima problem bračnog steriliteta. Kao potencijalni uzroci, navode se – pomeranje prve trudnoće i prvog porođaja, i odlaganje majčinstva. Iz tog razloga, dr Zorica Crnogorac naglašava da je starosna dob jako vazna u reproduktivnom dobu žene.

Dr Vesna Marinković Mičić je zagovornik akupunkture i kako kaže, ankupuktura ima sve veću primenu na lečenje steriliteta. To je prirodna metoda i ne šteti ni majci ni detetu.Tretman ima učinak kada se dolazi tri dana pre ili tri dana posle ovulacije.

Snežana Voštić je hrabra majka koja je sa nama podelila njenu dirljivu priču o želji i borbi za materinstvom. I pored hiljade i hiljade urađenih testova, 12 godina je pokušavala da ostane u drugom stanju. „Nema preparata koji se pojavio a da nisam probala. Kada sam se opustila, trudnoća se desila spontano. To je neizmerna sreća. Ne mogu vam je rečima opisati.“

Snezana Vostic-konferencija- Baby Friendly
Snežana Voštić

 

Ispred kompanije Metalac, Nadica Vujić Mitrović (direktorka marketinga)  s ponosom je pričala o incijativi „Deca – naša radost i budućnost.“ Naime, 2006. godine osnovana je Fondacija sa idejom da se motivišu mladi ljudi da uvećaju porodice. Svaki radnik Metalca koji dobije dete nagrađuje se iz Fondacije: za prvo dete 500 eura, za drugo 1.000, treće 2.000, a za četvrto i svako sledeće 4.000 eura.

Dr socijalne medicine, Mima Fazlagić, nam je ukazala na inovativnu metodu lečenja matičnim ćelijama, koja služi za obnavljanje tkiva tokom života. Za sada, u svetu postoje mnogobrojne banke matičnih ćelija, a uskoro će se otvoriti javna banka i u Srbiji. Na taj način približićemo se svetu, a prihvatajući eru regenerativne medicine osiguraćemo svoju budućnost.

 

U drugom panelu bavili smo se temom kako poboljšati položaj trudnice u društvu

Dr Vesna Mandić Marković i dr Milica Ilić, su sa medicinskog stanovišta uporedile standard razvijenih zemalja u odnosu na naš. Vesna smatra da je kod nas definitivno najveći pomak epidural. U Narodnom frontu cena ove usluge je 12 000 dinara.

Što se tiče samog porođaja i poznatog carskog reza, Vesna napominje: “Carski rez apsolutno nije najbolja i najsigurnija opcija, jer nosi mnogo više rizika od prirodnog porođaja!

Ana Babović (direktorka organizacije Srbija u pokretu) i Angelina Radulović (udruženje „Roditelj“)

Obe iz različitih udruženja, ali sa istim ciljem – borba za prava majke! Danas je trudnicama najveći problem poslodavac, tačnije potpisivanje blanko ugovora kao i ugovora na određeno kojima se trudnicama prekida radni odnos. Ana Babović, poziva sve da se priključe kampanji “P(B)ravo za mame”.

Zainteresovani mogu da se jave putem e-mail adrese: [email protected]

 

Bravo za mame

 

Violeta Jerko Presečki („Udruženje Pipi“, i „Plava zvezda“) je saradnik magazina Moja Beba, a kako kaže, pisanjem promoviše nebiološko starateljstvo. “O usvajanju mislimo kao o poslednjoj alternativi.- Ako ništa drugo ne može, usvojiću onda dete”

“Želim da entuzijam i ljubav prenesem na žene koje čekaju. Možda ta druga crta, predstavlja dete koje je već rođeno.

Violeta Jerko Presecki
Violeta Jerko Presečki

 

Tema trećeg panela su sve one slatke muke, ali i saveti kako prebroditi prvih šest nedelja posle porođaja.

Učesnice ovog panela su bile mame. Odmah na samom početku , Aleksandra Stojanović Ružičić (psiholog i psihoterapeut) i Milana Vojvodic (psiholog) su nam objasnile da je najvažnije da prihvatimo sebe kao trudnicu – “Ja i beba kao jedinstvo”. Otkrile su nam zašto se javljaju strahovi i depresije (bejbi bluz) ali i kako da se oslobodimo nepotrebnog stresa.

Fitnes instrutorka, Ksenija Horvat preporučuje da vežbate, da šetate sa bebom, da se krećete…Na pitanje kada možemo da počnemo sa vežbama, kaže da je sve individualno, i da je najbolje kada se vi osetite spremnom.

Mari Mari (pevačica i majka dve devojčice) preporučuje da se oslobodimo straha i kada ne znamo, da pitamo. „Informisanost je jako bitna. Paralelno sa posetama ginekologa, posećivala bih i psihologa. Moja preporuka – Biti dobra majka ne znači promeniti pelene, biti dobra majka znači biti psihofizički jaka. Nađite sat vremena preko dana samo za sebe.“

Mari Mari-konferencija-Baby Friendly
Mari Mari – pevačica

 

Ceo tok konferencije je mogao da se prati putem live streaminga WEB TV.

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *