Skip to content

Kozmetički proizvodi: Znamo li šta koristimo?

Da li čitate deklaracije proizvoda, ili Vas to nikada nije zanimalo? Ako je Vaš odgovor „ne“ možda ćete posle ovog teksta obratiti pažnju.

Dok kozmetičke kompanije cvetaju nudeći nam obilje novih proizvoda sa super šok cenama za koje se dobija neverovatan kvalitet, dermatološke ordinacije su sve punije. O čemu je ovde reč? Od čega se zapravo kozmetički proizvodi sastoje?

Industrijski proizvodi sadrže konzervanse, parabene, veštačke boje i mirise koji kroz našu kožu ulaze kroz krvotok izazivajući brojne reakcije – od alergija i glavobolja, pada imuniteta, sterilnosti, pa do raznih oblika kancera. Potrošači često zanemaruju tu činjenicu, smatrajući da proizvodi za spoljašnju upotrebu ne mogu imati toliko jako dejstvo na čitav organizam. Ipak, jednog moramo biti svesni. Koža je najveći organ u telu a ujedno je i veoma propusna. Skoro sve što se stavi na kožu će završiti u krvotokoku i biće distribuirano u celom telu.

Kozmeticki-proizvodi-znamo-li-sta-koristimo-kancerogeni-sastojci-kozmetike
Tabela prikazuje neke od najopasnijih materija koje se nalaze u kozmetičkim proizvodima

Stavljanje hemikalija na kožu zapravo može biti gore nego kada bi te iste hemikalije unosili oralno. Kada jedemo, enzimi u pljuvačci i želudcu pomažu da se određene hemikalije razgrade. Međutim, kada se ove hemikalije stave na kožu, one se apsorbuju direktno u krvotok bez ikakvog filtriranja i idu direktno na osetljive organe. Tokom vremena one imaju tendenciju da se akumuliraju jer obično nemaju neophodne enzime da ih razgrade.

Šta su parabeni?

Parabeni su hemikalije koje se koriste kao sredstva za čuvanje u mnogim savremenim i komercijalnim kozmetičkim proizvodima kako bi se povećao rok trajanja proizvoda i sprečio rast bakterija i gljivica.

Parabeni se najčešće koriste u kremama i losionima, šamponima, gelovima za tuširanje, šminki kao i u mnogim drugim proizvodima za negu tela.

Kozmeticki-proizvodi-Znamo-li-sta-koristimo-kancerogeni-toksicni-sastojci
Da li ste znali?

Zašto su parabeni loši?

Kao što smo već rekli parabeni (i druge štetne materije) se lako apsorbuju preko kože, krvi i digestivnog sistema. Hemijska struktura parabena je slična hormonu estrogena, a nagomilavanje i višak tog horomona u krvotoku izaziva rak dojke i druge toksičnosti i poremećaje kod žena. Kod muškaraca, parabeni su poznati da negativno utiču na lučenje testosterona izazivajući reproduktivne poremećaje.

Kako da se zaštitim? 

Prvo i osnovno je čitanje deklaracija na proizvodima. Takođe, u mnoštvu sintetičkih proizvoda, postoje kompanije koje proizvode kozmetiku bez parabena. Kao alternativa, svakako prednjači organska kozmetika, koja, čini mi se polako doživljava svoj „come back“ na tržištu. Za nju je potrebno izdvojiti malo više novca jer organska kozmetika još uvek nema svoje sigurno mesto na tržištu na kome i dalje vladaju komercijalno održivi proizvodi.

[Total: 1    Average: 5/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *