Skip to content

Kulturom protiv mejnstrima

Kapitalizam, mejnstrim, hiperprodukcija, cenzura, masovna manipulacija, kontrola društvenih masa…

Pobrojani su samo neki od načina zaglupljivanja ljudi, a sve u cilju nekritičkog rasuđivanja i kontrole masa. Jedan od najvećih uticaja na mlade generacije je svakako mejnstrim koji se uvukao u sve sfere života. Sam koncept mejnstrima je poznat po tome što brzo erodira, odnosno na svojoj jačini i sposobnosti da razjede razne društvene sfere. U problemu su se našle mnoge discipline – marketing, kultura, umetnost, zabava, sport. Globalizacija kulturnog tržišta je očigledno dovela do zamene pozicija. Na nekadašnjem mestu kulture sada se na čvrstom čelu nalazi mejnstrim.

ISTRAŽIVANJE: Da li mediji vole kulturu?

Mejnstrim je promenio današnji način života, donoseći novu struju drugačije energije. On direktno utiče na kulturu donoseći taj novi talas konformizma, koji je pravi opozit kulturi i umetnosti u širem smislu. Ispitivačke i saznajne aktivnosti, kreativnost, inovativnost, učenje, istraživanje i samorazvoj- koji dominiraju u svakoj oblasti kulture i umetnosti- u mejnstrimu ne predstavljaju nikakvu vrednost.

kulturom_protiv_mejnstrima_01

Da li kultura odlazi u zaborav ili ne?

Ne, kultura nije otišla u zaborav i verujem da se to nikada ne može desiti. Dovoljno je da pogledamo kroz istoriju, da shvatimo da koliko god da je situacija bila nemilosrdna u nekim trenucima kultura nikako nije mogla biti iskorenjena.

Pročitajte i: Hiperprodukcija i 21. vek

Promene su nešto sa čim se čovečanstvo oduvek suočavalo. Dakle instikt inteligentnih ljudi je uspevao pozitivno da promeni društvo pa i samu sredinu. Obično su veliki mislioci u potrazi za rešenjem uspeli da protresu i samu veru u temelje društva.

[Total: 2    Average: 4.5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *