Skip to content

U potrazi za pećinama: Bazeni, vodopadi i izvori kao remek-dela prirode

Postoji li bolji vid rehabilitacije, restarta i pronalaženje mira, nego odlazak u prirodu i bežanje od užurbanog, stresnog i brzog Beograda? Mislim da ne!

Zato je No1 stanica put Čačka, prolazak kroz Ovčarsko-kablarsku klisuru a zatim nastavak trase ka nešto višim predelima Zlatibora.

Ok, složićete se da su ovu, nekad veoma cenjenu i pre svega ruralnu planinu poznatu po retkim prirodnim lepotama i endemskim vrstama zamenile visoko pozicionirane zgrade, parkinzi, veliki brojevi pabova, kafića i diskoteka stvorenih isključivo za zabavu, razonodu i dokolicu…

Dok sam prolazila kroz centalnu zonu, nisam mogla izbeći enormnu gužvu na ulicama, taksije koji brzinski proleću pored vas, niti falš glas sumnjivih muzičara sa roze televizije.

Kič i šund je bio svud oko mene, ali srećom čak i najmanje uspinjanje ka vrhu i napuštanje centralnog dela Zlatibora vodi ka savršenstvu prirode u kome vladaju mir, harmonija, umirjuća zen energija za kojom vapim, od kako sam zarobljena među beogradskim betonom.

Zeleni pašnjaci sa gustom travom, bogat biljni i životinjski svet i jako sunce, koje u skladu sa nadmorskom visinom zagreva i hrani telo probudilo je želju za hikingom i obilaskom zlatiborskih vrhova.

#beautifulday #mountain #zlatibor #theview #nature #greengrass #horse

Фотографија корисника Kristina Milosev (@kristinamilosev) дана

Nakon celodnevnog uspinjanja ka vrhovima, uputila sam se ka pećinama po kome je ovaj kraj prepoznatljiv…

Prva na meti je bila Stopića pećina, ne toliko poznata široj javnosti ali zaista čudesna. Ona se nalazi na potezu Sirogojna, u selu Rožanstvo.
Njena lepota me je uveliko više oduševila jer sam išla na slepo, te nedovoljno informisana nisam znala šta da očekujem.

Veoma niska temperatura i izražena vlažnost koja je svojstvena ovim prirodnim useklinama, bile su nezamerljive jer se ispred mene odjedanput pojavio veliki broj prirodnih basena (kada) ispunjenih vodom koji mogu da pariraju najluksuznijim svetskim bazenima.

?? #srbijamojazemljajedina #srbija #zlatibor #stopicapecina #photos #phofography #milovanovic #serbia

Фотографија корисника Zoran Milovanovic (@zoranmilovanovicphotographer) дана

Upravo tada osetila sam se kao pravi speleolog koji je hteo sve da sazna o ovom neverovatnom spoju krečnjaka, prirodnih izvora vode, rečnih virova i vodopada skrivenih u unutrašnjem delu pećine, koji simbolično nosi naziv „Izvor života.“

Posebno je interesantan mali „pogled ka kosmosu“, kako ga sam ga ja nazvala, odnosno rupa na tavanici pećine koja predstavlja mini opservatorijum sa najlepšim pogledom na nebo.

Stopica Cave #stopicapecina #stopice #cave #location #travel #instagramsrbija #serbia #longexposure #tourism #djordjeboskovic #photography #photographer #serbia #zlatibor

Фотографија корисника Djordje Boskovic (@djordje_boskovic_) дана

U nedalekoj blizini, u selu Potpeć nalazi se Potpećka pećina koja se smatra najznačajnijm speleološkim lokalitetem zapadne Srbije.
Njena znamenitnost se temelji na osnovu brojnih monumentalnih dela prirode, pri čemu se ističe impozantan ulaz u obliku potkovice, ali i brojnih isklesanih predstava na zidinama koji podsećaju na najveća umetnička remek-dela.

Ipak, osim prostranih dvorana i pronađenih značajnih ostataka iz doba neolita koji svedoče o dubokoj istoriji, ono što izdvaja ovu pećinu u mnoštvu drugih su njeni rečni izvori.

Zapravo, Potpećka pećina je nastala zahvaljujući reka koje poniru u Drezničkoj kotlini, a nakon podzemnog toka izbijaju iz pećine i vrela ispred nje, gradeći reku Petnicu koja nastavlja put dug 1.200 metara do ušća u reku Đetinju.

#potpeckapecina #srbija

Фотографија корисника LJUDI I(z) GRADOVA (@p.s._slavica) дана

 

[Total: 2    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *