Skip to content

Magični svet Alehandra Hodorovskog

Alehandro Hodorovski- reditelj, pisac, glumac, muzičar i duhovni učitelj. Najpoznatiji po svom potpuno psihodeličnom i nadrealističnom pristupu umetnosti zbog čega ga često upoređuju sa Salvadorom Dalijem. Ipak za razliku od Dalija, Alehandro se u svojim delima više okreće spiritualnosti ali i veličanju istočnjačke kulture.

Prvi susret sa ovim magičnim umetnikom sam imala u Mističnom kabareu. Mistični kabare je mesto okupljanja Hodorovskog sa njegovom publikom, na kome on deli svoje duhovno znanje koje se širilo, menjalo i raslo godinama unazad. Ono danas ne stagnira, već naprotiv i dalje se razvija i sa svakim novim danom sve više raste.

VIŠE: Dejvid Linč- Čovek slon

Upravo ta okupljanja u kabareu uticala su na nastanak dela „Mistični kabare“, knjige koja je pronašla put do mene i već na prvo čitanje, potpuno me zaintrigirala. Toliko da sam momentalno poželela da upoznam Hodorovskog kroz njegova druga umetnička dela.

Analiza ljudskog bića je glavna tematika kojom se Hodorovski bavi, kako kroz režiju, tako i kroz književnost. Čovek, strah i vera su glavne teme koje se prožimaju u knjizi, a koje su pripovedane na neobičan i vešt Hodorovski način. Knjiga „Mistični kabare“ se sastoji od poučnih životnih priča i šala koje je tokom celog života Alehandro prikupljao sa različitih krajeva sveta. Ona je okrenuta istočnjačkoj filozofiji i može se slobodno reći da je proistekla iz samog naroda.

Za razliku od drugih knjiga samopomoći ova knjiga otvara nov put samospoznaje,  zahvaljujući mudrim, drevnim pričama. Ona na nesvesnom nivou podstiče razvoj uma i svesti čoveka. Kada ste spremni otvorite je, primite duh čistine i okrenite se istini. Sledite korake ka prosvetljenju.

VIŠE: Premijera dokumentarnog filma Obrenovac 1003

Kada sam završila sa čitanjem ove knjige, dok sam bila još pod jakim utiskom, poželela sam da pogledam njegova druga dela. Posebno me interesovala filmska umetnost i sam Hodorovski kao režiser.

Krenula sam od „Magičnog kabarea“- poslednje Alehandrove knjige, do „El Topa“- prvog filma kojim je Hodorovski stekao slavu i postao prepoznatljivo ime u svetu umetnosti. Upravo kroz ovu retrospekciju, tj. osvrt na njegova prva stvaralalačka dela, osim što je ovaj umetnik snažno uticao na moje poimanje umetnosti, Hodorovski mi je sada bio korak bliže.

„EL TOPO“

Film „El Topo“ je otvorio sasvim drugačiju spoznajnu perspektivu, koja prevazilazi filmske umetničke okvire, 70-tih godina.

El Topo
Nije vestern- on daleko prevazilazi bilo koji vestern.
El Topo
Nije religijski film- on sadrži sve religije. To je mistik.
El Topo
Je krvav. On je nežan. On je seksualan.
El Topo
Je čudesan- i strašan. Smešan je- i nasilan.
El Topo
Je monstruozan- i okrutan.
El Topo
Je više nego spektakl. On je iskustvo za ceo život.

To su bile uvodne reči koje prate trejler filma „El Topo“, čileanskog reditelja Alehandra Hodorovskog, koji je pored same režije, komponovao muziku za film ali i igrao glavnu ulogu.

VIŠE: GMG OMG film

„El Topo“ (engl. The mole- Krtica) objavljen 1971. godine, doprineo je razvoju filmske umetnosti, daleko od zakona američkog filmskog tržišta u to vreme. Ovaj krajnje ozbiljan film, prepun je alegorije, verske simbolike i istočne filozofije, zbog čega je teško kategorisati ga i svrstati u jedan žanr. „El Topo“ se najčešće smatra vesternom, ali budite sigurni da to nije običan vestern kakav ste mogli da vidite do sada.

Odmah da napomenem, ovaj film jeste donekle sadistički, ali je on u isto vreme veoma ozbiljan jer govori o važnim temama, kao što su religija i misticizam. Glavna Alehandrova inspiracija potiče iz različitih religija i folozofskih stavova koji dominiraju na filmskom platnu. Iz tog razloga, ovaj film se često pogrešno tumači. Mnogi pseudo-konzervativni ljudi i sveštenici smatraju da su mnoge teme u „El Topo“ svetogrđe, ali mogu vam reći da ako oni tako kažu, sigurno nisu razumeli ceo koncept filma ili ga možda čak nisu celog ni odgedali.

VIŠE: Bioskopska premijera filma Varvari

Alehandro Hodorovski, budistički nadrealista, na filmskom platnu slika duhovni rast, ljudsko stanje svesti i drugu inkarnaciju. Alehandro univerzalni život svodi na suštinu.

Jedno je sigurno: „El Topo“ je najambiciozniji film koji sam ikada gledala, te vam savetujem da ga pogledate što je pre moguće, naročito ako ste u potrazi za jednim ozbiljnim i kvalitetnim filmom koji će uspeti da vas zaintrigira i pobudi maštu. Ali, ako tražite film samo radi lakše zabave, klonite ga se. Ovo nije mlak vestern, ovo delo je prava umetnost.

Ako ste „veliki“, El Topo je odličan. Ako ste ograničeni, El Topo je ograničen. A. Jodorowsky

[Total: 3    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *