Skip to content

Mediji neće pričati: Cenzura koju vlast ignoriše

Ovo je još jedan u nizu članaka koji će hronološki prikazati poslednje događaje korupcije, bezakonja i cenzure u medijima i samom novinarstvu. Ova situacija koja se pogoršala u poslednje vreme, u jeku teške ekonomske krize u zemlji ima duboko ukorenjenu pozadinu na političkoj sceni Srbije.

Masovno uklanjanje informacija koje pokrivaju razne medijume, blogove, društvene mreže, YouTube kanale, stvaraju jasnu sliku stanja medija u Srbiji. Brojni internet portali vode bitku sa pritiskom vlasti i onesposobljavanjem daljeg rada i funkcionisanja. Pored blogova, na meti su se našli i štampani mediji kao i neki od televizijskih i radio stanica. Kritički stav se očigledno ne toleriše, zbog čega se javnost u Srbiji ustalasala, mada nemoćna u borbi protiv državnih organa na čelu sa Aleksandrom Vučićem.

Opšte zaprepašćenje javnosti zbog ukidanja kultne emisije Utisak nedelje na B92 televiziji je zapravo pokrenulo i pojačalo ideju naroda o diktaturi i cenzuri. Ukidanje emisije sa programske šeme je naišlo na opštu pobunu i negodovanje javnosti. Zašto bi rukovodstvo RTV B92 na čelu sa novim vlasnikom televizije doneo odluku da ukine emisiju Utisak nedelje ako se toliko ljudi podiglo da protestvuje kako bi emisija nastavila sa radom? To znači da je emisija veoma gledana i popularna i jasno je da RTV B92 neće izgubiti već samo dobiti emitovanjem ove emisije. Kome ide u prilog da se ona ugasi? Tekstove, izazvani ukidanjem emisije Utisak nedelje, brojni novinari i dopisnici su opisali kao najnoviji i najstrašniji primer slabljenja slobode govora i štampe u Srbiji. Pozadina ukidanja emisije Utisak nedelje, ali i emisije na kanalu Studio B  “Sarapin Problem” novinara Predraga Sarape je čini se, netolerisanje kritičkog stava koji je postao nedopustiv. Stiče se utisak da opozicija ne bi trebala da postoji, ili je treba ućutkati.

aleksandar-vucic-cenzura-medija

Slično kao gore pomenute emisije, još u decembru 2013. godine sa programske šeme radija B92 je ukinuta emisija Mentalno razgibavanje koju je zamenila novaUzbudilnik. Tog  jutra, 25. decembra, voditelji ove emisije, Darko Mitrović i Marko Stepanović obavestili su svoje slušaoce da je njihov program ukinut zbog „neprikladnih političkih tema“.

mentalno-razgibanje-cenzura

Internet portal Peščanik se takođe našao u zamci cenzure kada je u junu 2014. nakon objavljivanja da je doktorska disertacija ministra unutrašnjih poslova Nebojše Stefanovića plagijat, sajt Peščanika oboren.

Isto su prošli i mnogi drugi mediji koji su se usprotivili stavovima državnih organa. Na meti cenzure su se našli i novinari i urednici koji su veoma brzo smenjeni sa funkcija. Jedan od njih je i Srđan Škoro, sada već bivši šef deska Večernjih Novosti. On je, nakon gostovanja na RTS-u i iznošenja kritika na račun nove vlade i Aleksandra Vučića smenjen sa te funkcije.

Ovakva slika medija u Srbiji prikazuje aktuelna dešavanja korupcije u vladi, cenzuru i nepravdu prema štampi i emitovanju. Na veoma očigledan način vlada i glavni medijski moguli potkopavaju zakone koji se odnose na emitovanje i medije. Ipak, u svemu ovome, najviše zabrinjava trend udaljavanja slobodnog govora koji direktno vodi ka cenzuri.

[Total: 7    Average: 4.3/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *