Skip to content

Nestaju pčele, niko ne zna šta je

Neobjašnjivo se smanjuje broj pčela. Globalni problem započet još u Americi zauzima sve veće razmere pa se tako proširio i na ostale kontinente. Uzrok ove pojave za sada nije poznat.

Pčele su od neprocenjive važnosti ne samo za čoveka već i za prirodu sa kojom čini jedinstvenu celinu. Ovi insekti su najvažniji oprasivači na svetu, a oprašuju mnogobrojne kulture: voće i povrće, orašaste plodove, seme i vlakna poput pamuka. Nestanak pčela kao i drugih oprašivaca značio bi nestanak najvažnijih kultura a pijace bi bile osiromašene.

Pcela
Život pčela je neraskidivo povezan sa cvetovima: iz cvetova pčele prikupljaju polen i slatki nektar, koji su im jedina hrana. Za uzvrat pčele biljkama pružaju veliku korist tj. vrše unakrsno oprašivanja od kojih u velikoj meri zavise prinosi ovih biljaka.

Košnice ostaju prazne

Pčelari ostaju u čudu kada zateknu svoje košnice koje su ostale bez pčela a nasuprot tome pune hrane i legla. Pored toga, ono što je fascinantno jeste činjenica da iznenada nestaju pcele radilice (odrasle pćele) dok u košnici ostaju samo matica i mlade pčele. Ono što je sigurno, razlog nestanka ne može nikako biti hrana jer košnice govore da su imale dovoljno zaliha hrane za zimu a zna se i da nisu obolele ni od kakve bolesti. Pčele jednostavno napuštaju koloniju i ne vraćaju se.

Pročitajte više: Kemtrejls avioni: Sa čim nas prskaju iz vazduha?

Od čega boluju pčele?

Naučno dokazan CCD sindrom (engl. Colony Collapse Disorder Syndrome) predstavlja proces izumiranja kolonija pčela. Ovaj fenomen je iznenadio javnost činjenicom da se masovno širi i drastično utiče da nestaju pčele iz eko sistema.

CCD sindrom ubija pcele
CCD, ili sindrom nestajanja pčela, pojavio se u SAD-u u jesen 2006. godine u vidu katastrofalnih gubitaka

Ozloglašeni GMO, pesticidi, virusi ili paraziti?

Svi ovi faktori samostalno ili udruženi svakako nepovoljno utiču na pčele. Naučnici upozoravaju da korišćenje pesticida u samom razvoju biljke, od prskanja semena pre sadnje do njenog napretka i rasta, negativno utiče na pčele koje direktno putem nektara i polena unose štetne materije.

Gubici velikih razmera

Ovaj problem je teško pao samim pčelarima, poljoprivrednicima ali isto tako celom čovečanstvu. Pčela je ugrožena a ovo je problem svih nas. Njena uloga je nezamenljiva u prirodi a njen nestanak nas može dovesti do velikih, katastrofalnih gubitaka i samim tim ugroziti poljoprivredu.

U prliog tome ide i činjenica da 3/4 svih biljaka na svetu zavisi od oprašivača i da se one bez njih ne mogu razmnožavati. Manjinu čine biljke koje se oprašuju vetrom.

Pročitajte više: GMO: Novi vid ropstva

Međutim, iako se čini nezamislivo, ljudi su preuzeli ulogu pčela i ručno oprašuju biljke. Ovaj vid oprašivanja se sprovodi u nekim oblastima Kine gde pčele već godinama ne borave zbog velikog zagađenja. Ovaj način oprašivanja zahteva mnogo ljudi, novčanih sredstava, znatno je sporije i  ne može se ni porediti sa prirodnim procesom.

Ručno oprašivanje u Kini
Ručno oprašivanje u Kini

Ubrzanim razvojem, 21.  vek  je doneo sa sobom mnoge promene. Biljne i životinjske vrste pate zbog procesa industralizacije, urbanizacije, remećenja staništa kao i uvođenja agresivnih vrsta.

Nestanak pčela je samo nagoveštaj mnogo veće krize.

[Total: 2    Average: 5/5]

3 Comments

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *