Skip to content

Novi talas Nu džeza: Najbolje od BDŽF 2015.

Trideset i prvi Beogradski džez festival je pred nama što znači da je krajnje vreme za odabir najboljih imena koji će nastupiti na festivalu. A to iskreno nije nimalo lak zadatak….

Kao i svake godine, i ovaj put na brzinu prelazim preko celog programa kako bih što pre znala koga ću slušati i koje dane ću sigurno ići. Rešila sam da se fokusiram na manje poznate džezere, jer me oni uvek iznenade svojom fantastičnom izvedbom.

Polazna tačka: nova imena Nu džeza!

Želeći da čijem nešto novo i drugačije, bacila sam se na analizu programa 31. Beogradskog džez festivala. I moram da priznam da je on veoma bogat i zanimljiv i da će sigurno ispuniti svačija očekivanja. Zastupljeni su razni pravci- od klasičnog, diksilend i esid džezda do smut i svinga…

Za one koji zaista uživaju u elektronskim zvucima Nu džezu, izdvojila sam fantastične umetnike koji će nastupiti na ovogodišnjem BDŽF, a na koje treba da obrate pažnju!

Enjoy & share!

Supersilent

Norveška grupa Supersilent možda jeste grubo prevedena „supertiha“, ali poseduje oštar noise i uvek jasnu i precizan zvuk. Ova grupa definitivno pripada new wave-u, jer njihova muzika predstavlja fuziju roka, elektronike, džeza i ambijentala. Upravo ova mešavina žanrova stvara duboku i hladnu atmosferu u kojoj vladaju specifični mračni zvuci, kojim su muzičari inspirisani.

Susana Santos Silva Quintet

Još jedna eksperimentalna umetnica Susana dolazi iz Porugalije i sa dobrim razlogom se smatra jednom od najperspektivnijih evropskih džez muzičarki. Njen rad je zaista poseban i kako mnogi opisuju „ispred svog vremena“. Susane u svoje avangardne eskperimente uključuje elektronske zvuke i minimalizam. Njen nasutp na sceni je svaki put nepredvidljiva izvedba, u kojom energija, sloboda i transformacija dolaze do izražaja.

Naked

Konačno na red je došao i naš bend- Naked, koji se zaista odlično istakao i kotirao na našoj skromnoj džez sceni. Mešavina fanka i džeza sa specifičnim etno melodikama Balkana provešće vas kroz neobična mesta i podneblja- i dovesti do same budućnosti. Totalno pozitivni i energični Naked predstavlja pravo žanrovsko osveženje na džez muzičkoj sceni.

Soyut Boyut

Momci koji stoje iza imena grupe Soyut Boyut su tako sjajni! Ovaj bend nam dolazi iz Turske, a sam naziv pred kojim se predstavljaju označava apstaktnu dimenziju. Soyut Boyut čine priznati turski umetnici, koji su u jednom delu svoje karijere poželeli da se oslobode svih stega i stvaraju nešto za svoju dušu. Interesantno je da ovaj fri džez trio prilikom rada na albumu i samog nastupa nikada unapred ne planira repertoar pesama, već pušta emocije da ih same vode na sceni.

Na kraju ne preostaje mi ništa drugo da vam kažem, sem da vas pozovem da dođete na 31. Beogradski džez festival koji će se održati u Dom omladine od 28.10 – 1.11.2015.
Vidimo se tamo! 

Kako je bilo na prošlogodišnjem 30. Beogradskom džez festivalu, možete pogledati OVDE.

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *