Skip to content

Od časovničarke do dizajnerke nakita: „Ne pratim trendove, moj rad je apstraktan“

Aleksandra Petrović je časovničarka, slikarka ali i mlada dizajnerka nakita koja je ljubav prema ovoj vrsti posla pronašla spontano, baš onako kako i nastaju najbolje stvari.

Kako kaže, pre dva meseca najobičnija potraga za lepom i kvalitetnom nanogicom za leto dovela je do prodavnice sa repromaterijalima u kojima je pazarila osnovne materijale. Od tada, ovaj posao joj se uvukao pod kožu.

Radila je za svoju dušu, bez ikakve ideje. Oslanjala se na boje, ali i svoj senzibilitet. Osim osećaja za estetiku, spajanju alkica potpomogao je časovničarki zanat koji je preuzela od oca.

„Naučila sam da baratam nakitom jer radim kao časovničarka. Bušenje rupa za kaiševe, kleljšta koje seku pod pravim uglom materijale, šafcigeri, čekić – to je samo deo alata koji koristim. Kad naučite da radite sa satovima, znate kako taj sistem funkcioniše“, istakla je Aleksandra.

Svoj nakit izrađuje od visokokvalitetne kože kao što je goveđi pulap i antilop, ali i vodootpornog materijala koji se koristi za satove (mešavina gume i kože), perlica, šljokica, voskiranog konca…

Što se tiče trendova, Aleksandra naglašava da joj nije cilj da proizvodi nešto što diktira moda već da stvara umetnost. Tako i opisuje svoj nakit.

„S obzirom da se bavim apstraktnim slikarstvom, to isto primenjujem na nakit. Uopšte u glavi nemam ideju šta ću da napravim, ona nastaje u trenutku. Počnem da ređam kombinaciju boja, biram prema svom ukusu i tada znam da je to to. Totalna ekspresija.“

Samim tim, ova talentovana dama ističe da njen nakit ne može da se opiše jednom rečju. On je složen, baš kao i sve žene.

„U svakoj ženi postoji romantičan, lepršavi trenutak i taj trenutak zatvorenosti i mističnosti… Svi imamo u sebi luckasto, konzervativno, malo ekscentrično. Ono što je specifično za ovaj nakit je da odudara od trenutne ponude.“

Fotografije: Privatna arhiva (Autorski nakit PA)

Tekst je originalno objavljen na portalu B92 

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *