Skip to content

Pet najčešćih CV grešaka

CV predstavlja prvi utisak na potencijalnog poslodavca. Da biste obezbedili da ne praviti male – ali skupe greške, izdvojićemo neke od pet najvećih grešaka pri pisanju CV-a i objasniti kako možete da ih izbegnete.

1) Pisanje nevažnih ličnih podataka

Vaš CV treba da pokaže poslodavcima što je brže moguće da baš Vi odgovarate zahtevima za otvorenu poziciju. Upravo zbog toga veoma je bitno da izbacite bilo koje nevažne informacije koje će osporiti ovu ključnu poruku!

U proseku, poslodavci troše od pet do sedam sekundi na gledanje biografije, tako da se može desiti da zbog nebitnih informacija propuste stvarno bitni sadržaj. Dakle, izostavite nepotrebne detalje.

greske-u-cv

odbijeni-cv

2) Pisanje lažnih podataka

Svako dodaje malo „sjaja“ svojoj biografiji ali izbegavajte baš da preterujete u tome. I ako vaš CV treba apsolutno biti najbolji, sjajna verzija Vas i Vaših iskustva, budite sigurni da će lažni podaci poništiti bilo koji od vaših stvarnih, teško osvojenih uspeha. Kandidat treba da bude siguran da je pozicija za koju se prijavljuje dobar izbor za njega. Ako jeste, neće imati potrebe da se služi lažima, već će njegove prave kvalifikacije govoriti same za sebe.

provera-zaposlenog

Curriculum-Vitae-lazi

3) Stavljanje previše informacija

Vaš CV treba da bude kratak ali i da pruža dovoljno informacija koje potencijalni poslodavac traži. Poslodavci su veoma zauzeti ljudi i oni nemaju vremena da „gaze“ preko stranice čitajuci Vaša objašnjenja, istraživanja do kojih ste došli i sl. Obratite pažnju na dužinu  CV–a jer je pravilo da se biografija piše na jednoj do dve stranice maksimalno.

cv-broj-stranica

cv-sta-napisati

4) Pisanje referenca (preporuka)

Kao što smo rekli u tački broj 3- CV se piše na jednoj, eventualno dve stranice, pa treba pametno iskoristiti taj mali prostor kako bi sebe prikazali u pravom svetlu. Reference se uglavnom traže mnogo kasnije- u toku drugih krugova ili intervjua za posao, tako da ih nemojte navoditi u Vašem  CV-ju. Većina poslodavaca ih i ne očekuje, a jednostavna napomena- „Literatura na zahtev“ je savim dovoljna. Ako oglas za posao zahteva preporuke, možete ih izdvojiti na posebnom listu.

poslodavac-provera-cv-za-posao

5) Biti previše kreativan

Zadržite CV jednostavnim, profesionalnim i lakim za čitanje!

formatiranje-cv-a

 

Ako vas interesuje kako možete doći do (honorarnog) posla pročitajte OVDE.

[Total: 8    Average: 4.1/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *