Skip to content

Pet trikova za pisanje dobrog i uspešnog CV-ja

 

CV  (Curriculum Vitae) ili radna biografija predstavlja duže i dublje rezime koji predstavlja Vas i Vaše stručne kvalifikacije potencijalnom poslodavcu prilikom apliciranja za posao. CV pored informacija o praktičnom znanju pruža čitav direktorijum informativnih podataka.

Kako napisati CV?

 

Ako se pitate kako da napišete CV ili radnu biografiju, obratite pažnju na nekoliko stvari. Kada pišete CV, važno je da odvojite vreme za njega kako bi sebe predstavili u najboljem mogućem svetlu i ubedili poslodavca da ste baš Vi najbolji kandidat za posao. Svaki dobar CV se sastoji od pet osnovnih odeljka:

Lični podaci: Navedite ime i prezime, adresu i kontakt podatke na vrhu stranice, koje bi bilo poželjno centrirati. Kontakt podaci bi trebalo da budu uočljiviji i većeg fonta kako bi se izdvajali od ostatka teksta. Ako imate profile na društvenim stranicama ili lični web sajt/blog koji želite da podelite, ovo je pravo mesto za to. Zajedno sa osnovnim informacijama činiće Vašu biografiju kompletnijom.

Radno iskustvo: Ukoliko obrazovanje nije Vaša najjača komponenta radne biografije, prvo navedite vaše iskustvo počevši sa trenutnim poslom i svim vašim odgovornostima. Ako imate problem da popunite ostatak stranice CV-ja, a posedujete staž ili volontersko iskustvo, to će Vam dobro doći da ubacite u CV. Jasno istaknite uspešne rezultate Vašeg rada kako bi poslodavci videli njihovu važnost. Sa druge strane, potrudite se da budete koncizni kod pisanja iskustva, navodeći isključivo važne delove.

Pročitajte više: Kako doći do honorarnog posla?

Obrazovanje: Veoma je važno da jasno istaknite svoje školovanje, sa svim detaljima obrazovanja i stručnim kvalifikacijama i obavezno navedenim datumima i mestima. Pored tih osnovnih podataka proverite da li ste napisali detalje o posebnim kursevima ako/koje ste pohađali. *Ako ste student ili ste nedavno diplomirali, odeljak obrazovanje stavite pre iskustva!

Lične osobine/veštine: Istaknite jezičke veštine koje imate jer one postaju sve značajnije u današnjem poslovanju. U slučaju da znate kako da koristite specijalizovane računarske programe, softver i aplikacije, navedite sve relevantne veštine koje posedujete. Izbegnite navođenje veština u kojima niste u potpunosti kompetentni.

Ostalo: Nećete ispasti hvalisavci ako napišete svoje uspehe u ovom odeljku. Budite iskreni o nagradama koje ste osvojili ili o cenjenim pozicijama kojima možete pokazati da se zalažete za uspeh. Ne plašite se da ističete svoje uspehe. To je Vaša zelena karta, koja će Vam obezbediti da se izdvojite iz gomile!

Pored ovih uputstva, dizajn i forma CV-ja takođe imaju veoma važnu ulogu i mogu uvećati šanse za dobijanje posla. Evo jednog primera kako bi CV trebao da izgleda.

Pet-trikova-za-pisanje-uspesnog-i-dobrog-cv-primer

 

Pet najčešćih CV grešaka
BESPLATNO!
  • Pisanje nevažnih ličnih podataka
  • Pisanje lažnih podataka
  • Stavljanje previše informacija
  • Pisanje referenca (preporuka)
  • Biti previše kreativan
[Total: 16    Average: 3.4/5]

2 Comments

  1. […] da ne praviti male – ali skupe greške, izdvojićemo neke od pet najvećih grešaka pri pisanju CV-a i objasniti kako možete da ih izbegnete. 1) Pisanje nevažnih ličnih […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *