Skip to content

Počeo 5. Međunarodni festival zelene kulture

U Domu omladine Beograda juče je otvoren 5. Međunarodni festival zelene kulture-Green Fest 2014. Ovaj festival se već godinama trudi da publici prikaže i ukaže na ekološku katastrofu pred kojom se čovečanstvo nalazi, ali i na najeksluzivnije i najiventivnije eko ideje i trendove današnjice. U skladu sa tim ovogodišnja tema Green Festa nosi naziv Pametni gradovi.

medjunarodni-festival-zelene-kulture-greenfest-2014

U 20 h, kada je i zakazano svečano otvaranje festivala Velika sala Doma omladine je bila puna. Na sceni se pojavio direktor Doma omladine Beograda, Marko Stojanović. On je istakao da kultura, u koju spada i zelena kultura je nešto što je preko potrebno svim građanima naše zemlje. “Beogradski džez festival koji je bio jedan od najposećenijih u istoriji Evrope je pokazao da su ljudi željni kulture, da publika postoji, samo što je negde sakrivena. Dom omladine je uzeo na sebe zadatak da tu publiku pronađe i da je dovede u ovo zdanje. “

Nakon uvodnog dela i kratkog obraćanja publici, počela je projekcija filma Seme života (Engl. Seeds of Time). Film se bavi uticajem klimatskih promena na nestanak biljnih vrsta semena. U filmu možete saznati sve o globalnoj banci semena u Svicbergenu koja ima primarni i ključni zadatak da sačuva autohtone vrste.

U toku trajanja festivala, u okviru revijalnog dela možete pogledati neke od najistaknutijih filmova: Više od meda (More than Honey), Obala (Shored up), Nafra i voda (Oil and Water), Veći od života (The human scale),  Prokletstvo brana (Damnation), Rat za pesak (Sand wars). Bogat program ovog festivala posetiocima nudi učešće u eko radionicama, predavanjima i panel diskusijama. U okviru takmičarskog programa takmičiće se 52 kratka i amaterska filmova a proglašenje pobednika će biti u petak, na zatvaranju Green Festa.

Festival traje ukupno tri dana tako da iskoristite današnji i sutrašnji dan i uključite se u zeleni talas promena u društvu, saznajte i naučite nešto novo.

Karte su besplatne a možete ih rezervisati klikom na LINK.

[Total: 5    Average: 4.8/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *