Skip to content

Počeo Festival evropskog filma

Večeras, u Domu omladine Beograda svečano je otvoren Festival evropskog filma. Festival će trajati ukupno šest dana, od 16. do 21. maja, a u toku trajanja imaćete priliku da pogledate 33 savremenih dokumentarnih i igranih filmova sa prostora Evrope.

Festival-evropskog-filma-2014-dom-omladine-beograd

Festival evropskog filma se organizuje po treći put za redom zahvaljujući Delegaciji EU u Srbiji, EUNIC, EU Info centru i Domu omladine Beograda. Ove godine festival je u znaku obeležavanja desetogodišnjice od najvećeg proširenja Evropske unije. U skladu sa tim, festival se bavi temom proširivanja zemalja EU, ali prevashodno uticajem tog proširivanja na psihološko ponašanje društva, odnosno na poštovanje i razumevanje prirodne i kulturne različitosti. Ideja festivala je da se srpska filmska produkcija prikaže u boljem svetlu i na taj način dokaže da se vizuelne umetnosti u Srbiji razvijaju u skladu sa svetskim tokovima.

U 20 h, u punoj velikoj sali Doma omladine Beograda, festival je otvorio šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport koji se obratio posetiocima zahvaliviši se na velikom broju i podršci. Nakon njegovog obraćanja, počela je projekcija filma „Velika lepota“ („La grande bellezza“) koji je dobitnik Oskara 2014. za najbolji strani film. Posle završetka filma „Velika lepota“ od 22 h imali smo prilku da pogledamo španski film „Snežana („Blancanieves“) koji je osvojio osam najvećih nacionalnih Goya nagrada.

 

 Program festivala je veoma bogat, raznolik i kvalitetan. Pogledajte satnicu Festivala Evropskog filma 2014

VELIKA SALA DOMA OMLADINE *NAPOMENA: Kliknite na sliku za uvećanje (+)

 

Dokumentarni filmovi će se prikazivati u sali Amerikana

SALA AMERIKANA *NAPOMENA: Kliknite na sliku za uvećanje (+)

Velika ponuda festivala objedinjuje žanrovski i tematski veoma različite filmove. U skladu sa mestom iz koga dolazi, svaki film ima specifičan i drugačiji pristup tematici, a to se odrazilo i na same scene i prikaz. Ipak, neki filmovi su favoriti na festivalu, pa se potrudite da ne propustite najbolja filmska ostvarenja! Počev od sutra -17. maja pa sve do kraja festivala možete pogledati najistaknutije filmove: Salvo (jedan od najboljih italijanskih filmova poslednjih godina), za ljubitelje istraživanja dalekih zemalja – Putovanje u Portugal, Duška (dobitnik nagrade za najbolji holandski film), Večera u avgustu (urnebesna komedija o „italijanskom načinu života“), Smrt čoveka na Balkanu (otkačena, neodoljiva i gorka komedija za ljubitelje srpske kinematografije), Plavo je najtoplija boja (dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu za 2013.godinu).

 

Ulaz na filmske projekcije je besplatan uz propusnice koje se mogu podići u holu Doma omladine svakog dana od 11 do 18 časova ili ispred ulaza u salu pred početak projekcije.

Evropski filmski festival nakon Beograda biće organizovan u Novom Sadu, Leskovcu, Kragujevcu, Čačku, Surdulici i drugim gradovima Srbije.

[Total: 1    Average: 4/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *