Skip to content

Premijera predstave “Petar“ u Bitef teatru

Predstava „Petar“ u režiji Ane Grigorović, a po tekstu Katarine Nikolić i Željka Hubače biće premijerno izvedena 1. i 2. novembra u Bitef teatru u 20 h. U pitanju je komad koji je inspirisan problemima odrastanja.

mladen-sovilj-predstava-petar

Ideja projekta PETAR nastala je kao partnerska saradnja timova iz Švedske (Felisia) i Srbije (Petar) koji su se bavili problemima mladih koji su prisutni u obe sredine. Usklađujući društveni kontekst, istraživanje je obuhvatalo direktan kontakt kroz razgovore i intervjue sa mladima ali i konsultacijom stručnjaka koji se bave ovom problematikom.

O predstavi

Monodrama Petar obrađuje socijalan kontekst mladih, njihovo sazrevanje, borbu i nailaženje na stigmatizaciju, isključivanje i nerazumevanje šire društvene zajednice. Često, u tim uslovima se prave određene greške, koje će sačekati Petra (glavnog lika melodrame) i staviti ga pred izazov koji se zove-život. Teret koji nosi, preispitivanje ranijih postupaka, unutrašnje nezadovoljstvo ali i potreba za ozdravljenjem će sasvim sigurno navesti publiku da preispita svoje stavove. Ova predstava ne obrađuje samo problem mladih, ona obrađuje ljudski problem koji je univerzalan.

Na konferenciji za novinare koja je održana povodom premijere predstave, obratio se Miloš Latinović, direktor Bitef teatra. Kako kaže, on se nada da će ova predstava da uspe i da ima izuzetnu gledanost, pre svega da bi skrenula pažnju mlađoj populaciji na ove probleme.

predstava-monodrama-petar-bitef-teatar

Katarina Nikolić je iz njenog ugla objasnila kako je izgledala saradnja sa projektom Felisia. Kako kaže, u samom istraživanju najzanimljiviji deo su činili intervjui i upoznavanje mladih ljudi slični Petru. Na taj način su pravu priču izneli i kasnije iskoristili u monodrami. Željko Hubač se nadovezao rekavši da je za pisanje scenarija za predstavu upravo to istraživanje osnova- bazis. Baš zbog toga je pohvalio Katarinin rad, njeno perefektno istraživanje i prikupljanje materijala.

Producent monodrame, Ana Glligorević je istakla da je ovo priča o resocijalizaciji.“ Cilj projekta je da u društvu napravimo atmosferičnu sliku o tome kako to izgleda, prolazi kroz dušu i kako oni kao javnost treba da prihvate takve pojedince.“

Pored njih, imali smo priliku i da čujemo mladog glumca Mladena Sovilja, kome je poverena glavna uloga.“ Ovo je katarzičan teatar koji je u službi promene mladih ljudi, menjanja, ozdravljenja. Trudili smo se da ne romansiramo surove okolnosti pod kojima se Petar razvijao, već da probamo da ga u toku komada osvestimo, izlečimo i preusmerimo.“

Predstava je realizovana uz pomoć Švedskog instituta ,,Creative Force za zapadni Balkan”

[Total: 4    Average: 4.8/5]

One Comment

  1. […] Beogradska publika monodramu „Petar“ može pogledati u Bitef teatru u okviru redovnog repertoara. Više informacija o samoj predstavi možete pročitati OVDE. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *