Skip to content

Priroda gubi protiv monopola: Plaže se masovno kupuju

Ne kaže se džabe da para vrti gde burgija neće. Pa čak i kada je priroda u pitanju. Ova teza se posebno ogleda u kriznim vremenima kada se veoma lako gube sva moralna načela i etički kodeksi.

Fenomen prelaska imovine iz državnog u privatno vlasništvo je zahvatio ceo svet te se tome nisu oduprele Srbija ni Crna Gora. Tako je jučerašnji dan obeležila vest da biser Crne gore, Kraljičina plaža postaje privatno vlasništvo. Iz morske uvale koju zaokružuje borova šuma i stari stoletni maslinjaci proviriće luksuzna višespatnica. Čistu nedirnutu prirodu koju odlikuje savršeno isklesana plaža, stene i kamenje, kakvo samo priroda može da napravi, zameniće ultra popularni zabavni sadržaji. Plaža koja je poznata kao prirodno lečilište, od gradnje luksuznog hotela imaće sasvim drugačiju vrstu posetilaca.

Priroda_gubi_protiv_monopola_plaze_se_masovno_kupuju_2
Kraljičina plaža

Pročitajte više: Ekološka (ne) svest građana u Srbiji

Pre nekoliko godina sličnu sudbinu doživela je i plaža Oblatno koja se nalazi u blizini mesta Radovići kada je privukla pažnju inostranih investitora. Dugačka plaža sa sitnim peskom i blistavo čista voda je idealan ulov kome ni jedan investitor ne može odoleti. Prava mašina za pravljenje novca. Kada se turistima pruže zabava, skupa pića i luksuzni smeštaj, oni će sami doći. Ako se još pri tome uloži novac za dobar marketing i pi ara koji će „novi plažni bar sa hotelskim kompleksom“  postaviti na listu „Najluksuznijih plaža koje morate posetiti“  ne samo da će biti posetilaca, već gost za cenu neće pitati.

Nekadasnji izgled plaže Oblatno, sa skromnim etno kafićem
Nekadašnji izgled Oblatno plaže, sa skromnim etno kafićem
Oblatno plaža, 2007. godine
Oblatno plaža, 2007. godine

Ova do skoro netaknuta priroda postaje urbana celina koja menja prirodna staništa i zakonitosti koje su tu godinama vladale. Samim tim,  flora i fauna postaju ugrožene što kategorično postaje dublji ekološki problem.

Novo izdanje. Stari lokalni kafe je zamenio luksuzni lmara Beach Club
Novo izdanje. Stari lokalni kafe je zamenio luksuzni Almara Beach Club

Pročitajte više: Kineski šaš- Energetska biljka budućnosti

Divlje plaže nestaju. Neuređene, uvalaste, dugačke, kamenite ili peščane… Plaže na kojima vlada savršen balans morskog ekosistema će zapravo postati luksuz. Luksuz koga smo mi „obični smrtnici“ željni.

Kako Kraljičina plaža ne bi doživela istu sudbinu kao Oblatno, lokalne vlasti bi trebalo što pre da reaguju. Ostaje nam samo da vidimo ko će ovog puta pobediti. Priroda ili monopol?

[Total: 4    Average: 4.3/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *