Skip to content

Dr Marija Blagojević: Proleće i zdravstvene tegobe

Dolazak proleća nosi sa sobom niz promena. Prelazak iz jednog u drugo godišnje doba ima uticaj na svakog od nas. Moramo biti svesni da se promene odražavaju i na naš organizam, pre svega na imuni sistem.

Dr Marija Blagojević nam je pomogla da rešimo sve nedoumice vezane za uticaj promene vremena na naš organizam. Marija nam je dala odgovore i savete kako da se ponašamo u prvim danima proleća, kako da ojačamo imunitet, ali i koje namirnice da se nađu na našoj trpezi.

Marija BlagojevicMarija Blagojević je doktorka opšte medicine. Marija radi u primarnoj zdravstvenoj zaštiti gde se susreće sa najrazličitijim simptomima, pojavama i znacima bolesti. Svakodnevno je u kontaktu sa pacijentima, a njeno iskustvo govori da se za svako godišnje doba vezuju pojedine bolesti.

Kako proleće utiče na psiho – fizičke funkcije u organizmu?

Promenom godišnjeg doba kao i pri naglim promenama vremenskih uslova u okviru istog, dolazi do ispoljavanja osetljivosti čovečijeg organizma na pojedine meterološke elemente (sunčevo zračenje, temperaturu i vlažnost vazduha, padavine, vazdušni pritisak…) Te promene se ispoljavaju najčešće kroz promene krvnog pritiska, otežanog disanja, asmatičnih napada, migrenoznih glavobolja, promena u raspoloženju kao i naglog pogoršanja simptoma psihijatrijskih bolesnika. Tako se recimo pacijenti najčešće žale na umor, glavobolju, varijacije u krvnom pritisku, loš san.

Da li postoji određena kategorija ljudi na koje nagla promena vremena ima najveći uticaj? Ko najčešće oseća tegobe?

Na vremenske oscilacije najčešće reaguju hronični bolesnici, i to tako što se pojačavaju simptomi osnovne bolesti. Među hroničnim bolesnicima izdvajaju se osobe sa visokim krvnim pritiskom, asmatičari, reumatičari, srčani bolesnici i osobe koje boluju od depresije.To su uglavnom stariji pacijenti ali na tegobe se žale veoma često i zdravi i mlađi pacijenti koji do tada nisu imali zdravstvene probleme.

Šta je prolećna depresija i zašto se javlja?

Prolećna depresija spada u sezonski afektivni poremećaj tj. u sezonsku bolest koja se javlja češće u kasno proleće i rano leto. Drugi oblik sezonske depresije nastaje u kasnu jesen i traje tokom cele zime. Uzroci su uglavnom nedostatak sunčeve svetlosti tokom dugih zimskih meseci, osiromašena ishrana – nedostatak vitamina i fizičke aktivnosti. Kada dođu na pregled pacijenti se najčešće žale na loše raspoloženje, nesanicu, nedostatak energije, volje, kao i da jako teško obavljaju svakodnevne aktivnosti.

Kako prepoznati prve simptome prolećne depresije?

Postoje blagi simpotomi koje je nekad jako teško prepoznati jer su deo svakodnevnice. Depresija se manifestuje različito kod različitih osoba. Od tih blažih simptoma pacijenti se žale na osećaj umora i iscrpljenosti, lošeg sna, glavoboljeOd težih simpotoma mogu biti gubitak interesovanja, povlačenje u sebe, razdražljivost, smanjenje nagona za seksom…

Pored prolećne depresije poznato je da su u proleće učestale alergijske reakcije. Da li imate neki savet kako se ponašati?

Kada govorimo o alergijskim reakcijama u proleće najčešće se radi o alergiji na polen koja se ispoljava kao alergijski rinitis ili polenska kijavica. Pacijenti koji znaju da su osetljivi na polen treba da vode računa o kalendaru cvetanja i da se na vreme posavetuju sa lekarom o terapiji, uz izbegavanje boravka na otvorenom.

Na kraju, kako se ponašati u prvim danima proleća? Na koji način možemo ojačati imunitet?

Potrebno je pre svega da imamo dovoljno sna, a da se u toku dana što više odmaramo. Takođe, redovna dnevna fizička aktivnost ojačaće naš organizam i njegove odbrambrene snage. I na taj način ćete smanjiti nivo stresa.

Izlaganje svežem vazduhu, unošenje što više svežih vitamina, kao idovoljno tečnosti (vode) u naš organizam povoljno utiče na naše zdravlje.

Ako ste hronični bolesnici jako je bitno da uzimate redovnu terapiju. Ukoliko vam se jave neki novi simptomi bolesti ili se pogoršaju postojeći važno je obratiti se lekaru.

[Total: 5    Average: 3.4/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *