Skip to content

Prolećni festival u znaku konja

Ni hao!

Srećna Kineska Nova 2014. godina! Happy Chinese New Year!  春节快乐

Upravo na današnji dan počinje Prolećni festival ili Kineska Nova godina a ove godine će biti obeležena u znaku drvenog konja.

Konj simbolizuje globalnu promenu svesti tj. napredak u načinu na koji percipiramo i razmišljamo, volju za životom i pustolovinom.

Pored već poznatog kineskog lunisolarnog kalendara, kao i neobičnih praznika i drugačije filozofije života zasnovanog na energiji, jin – jangu, zodijaku, feng šui-ju, ova zemlja ima sasvim drugačiji način življenja i percipiranja sveta. Upravo zbog toga je posebna i privlačna za turiste jer predstavlja spoj daleke istorije i moderne sadašnjosti.

Ako i vi volite da  istražujete čari i kulturu dalekog istoka prava je prilika da proslavite ovaj praznik i na taj način upoznate Kinu i njenu bogatu kulturu i tradiciju.

Kineska Nova godina ili kako je oni zapravo nazivaju Prolećni festival, počinje u drugom mesecu posle zimske ravnodnevnice i pada negde između 21. januara i 19. februara po gregorijanskom kalendaru.

Prolećni festival predstavlja najznačajniji i najradosniji praznik!

Crveni lampioni, vatrometi,  kostimi

Ulice Kine su okićene raskošnim ukrasima koji stvaraju svečanu atmosferu. Kina za vreme praznika blista!

Kinezi tradicionalno, poseban značaj pridaju dekoracijama, za koje moramo priznati da daju posebnu lepotu i energiju ovom prazniku.

Crveni ukrasi sa motivima proleća simbolizuju novi početak. Upravo ova boja dominira i krasi Kinu i gotovo svi simboli su u njenim nijansama. Spektakularni vatrometi pršte na svim trgovima, a  po verovanju, imaju moć da oteraju mistično čudoviste Nijan (pola zmaj, pola lav). Trg je mesto okupljanja mnoštva ljudi, a na ulicama je moguće videti fantastični Ples zmaja kao i ljude obučene u kostime zmajeva i lavova.

Simbolično darivanje novca u ukrasnim crvenim kovertama, okupljanje porodice i uživanje u najvrsnjim novogodišnjim poslasticama, za Kineze predstavlja radosne trenutke blagostanja. Smatra se da nova godina donosi uspeh, mir i sreću.

Kineska Nova godina traje čak 15 dana, a završava se Festivalom lampiona.

Ako ste u prilici obavezno probajte kinesku rakiju, čaj od jasmina, ili posetite neki od kineskih centara i proslavite u pravom smislu reči ovaj praznik. Uživajte u sjajnoj, nešto drugačijoj atmosferi.

 

Živeli!  Cheers!  Gan bei!

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *