Skip to content

„Putujuća izložba reči“ u galeriji Uroboros

Danas, u 19 h u galeriji Uroboros biće svečano otvorena Putujuća izložba reči.

Putujuca-izlozba-reci-1000-novih-i-starih-reci

Putujuća izložba reči je projekat iz oblasti kulture i bavi se srpskim jezikom kao nematerijalnom kulturnom baštinom. Na izložbi u ovoj galeriji biće predstavljeno oko hiljadu reči i dvadesetak ilustracija. U okviru projekta možete otkriti čitavu bazu 1000 novih i starih reči – zaboravljenih, manje korišćenih, lokalnih, izmišljenih, žargonskih, novih.

Reči su na izložbi predstavljene u grupama, tako da omogućavaju posetiocima izložbe da osete i otkriju ona mesta na kojima je srpski jezik živ, kreativan i svež: priroda i odnos sa prirodom, porodični odnosi, karakterne osobine ljudi, hrana, igre, izmišljenice i kreativna upotreba jezika.

Takođe,bilo bi poželjno da posetioci izložbe doprinesu proširenju baze reči  tako što će ostaviti na izložbi reči iz svog rodnog kraja, reči kojih se sećaju iz detinjstva ili nove reči, za koje su nedavno saznali. Prikupljene reči postaće deo sledećeg izdanja Putujuće izložbe reči.

Sasvim je očekivano da srpski jezik, kao mnogi svetski jezici, preuzima pasivnu ulogu i da njegova stvaralačka moć slabi. Ovaj projekat je jedan od načina obnavljanje veze sa stvaralačkom moći srpskog jezika kroz istraživanje, prikupljanje, ilustrovanje lokalizama, arhaizama, žargona, izmišljenica, novih reči.– kaže autor izložbe Milja Vuković, istoričar umetnosti.

Putujuca-izlozba-reci-galerija-uroboros

U okviru izložbe, u prostoru galerije Uroboros, biće organizovana i Mala jezička radionica (u subotu 8. novembra u 16.30 h, namenjena deci uzrasta od 6 do 10 godina) i tribina  Bisage u atačmentu, atačment u prilogu – o jeziku i promenama (u sredu 12. novembra u 20 h) na kojoj će govoriti Pavle Ćosić, lingvista i Mila Tucović, diplomirani psiholog.

Organizator izložbe je udruženje In Akt. Deo izložbe predstavlju i umetnički radovi grafičkih dizajnera Radomira Vukovića i Nikole Puzigaće, ilustratora Dobrosava Boba Živkovića, slikarki Dunje Jung i Simonide Radonjić, strip autora Alekse Gajića, Reciklama nakita, muzičkog trija Trojica, fotografa Zorana Kokanovića i foto kolektiva Kamerades.

Izložbu je moguće posetiti od 1. do 15. oktobra, u prostoru galerije (Kralja Milana,1.sprat) svakog dana od 15 do 21 h.

[Total: 7    Average: 4.4/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *