Skip to content

Rezultat EKO istraživanja: „Reciklirali bismo ali ne znamo kako!“

Pored teške političke, socijalne i ekonomske situacije u zemlji o čemu se raspravlja već godinama, ekologija je tema koja očigledno ne može da dođe na red. A životna sredina nam je i te kako ugrožena!

Postoje mnogobrojni podsticaji nevladinih organizacija i društava za očuvanje životne sredine koji organizuju razne akcije, seminare i manifestacije kako bi podstakli zdrav život i proširili ekološku svest građana. Da li je to urodilo plodom? Pa, pogledajte malo bolje oko sebe.

Pročitajte više: Ekološka (ne) svest građana u Srbiji

Kako bih približila sliku o ekološkoj situaciji i samom recikliranju u Srbiji, sprovela sam anketu koja je obrađivala upravo ovu temu. Anketa je prethodnih meseci bila postavljena na mom blogu, gde su svi posetioci mogli anonimno da odgovaraju. Pitanja su jasna, kratka i precizno konstruisana kako bi se dobio krajnji rezultat- Da li se (i koliko) reciklira u Srbiji?

  • Prvo postavljeno pitanje imalo je za cilj da proveri da li ispitanici uopšte imaju naviku da recikliraju, a odgovori su i te kako iznenadili. Oni nisu odrični, niti upućuju na to da građani ne žele da recikliraju, već naprotiv, da bi voleli, ali ne znaju na koji način to da čine.

Pročitajte više: Istraživanje- Da li mediji vole kulturu?

  • Rezultat_eko_istrazivanja_reciklirali_bismo_ali_ne_znamo_kako_1Pitanje koje sledi usko je povezano sa prethodnim, te se dobijeni odgovor mogao i očekivati. Ukupan broj ispitanika koji ne reciklira ni jednu vrstu sirovine je 46 posto. S druge strane, preostali ispitanici su otkrili da recikliraju i druge materijale. Kao što se moglo i pretpostaviti, reciklažna sirovina koja se najviše odlaže je plastika. Za njom slede staklo i elektronski otpad.

Rezultat_eko_istrazivanja_reciklirali_bismo_ali_ne_znamo_kako_2

  • Što se tiče pripreme ambalaže koja se odlaže i reciklira, ispitanici su pokazali da su upućeni u ovaj proces. Čak 75 % anketiranih je odgovorilo tačno- da će izbaciti vazduh rukama iz tetrapaka i presaviti ga po ivicama (ispresovati).

Rezultat_eko_istrazivanja_reciklirali_bismo_ali_ne_znamo_kako_3

  • Iako sam naglasila da je anketa anonimna, odgovori na naredno pitanje, čini se da su bili malo neiskreni. Navodno, čak 100 posto ispitanih ne baca sitan otpad kada je u pokretu, već čeka dok ne dođe do prve kante. (?)

Rezultat_eko_istrazivanja_reciklirali_bismo_ali_ne_znamo_kako_4

  • Poslednje pitanje na koje su anketirani odgovarali se ticalo ekološkog obrazovanja. Na predlog da se ovaj predmet uvede u sve osnovne škole u Srbiji, ispitanici su se složili da bi to bilo odlično (83 %), dok je manjina bila protiv ove ideje.

Rezultat_eko_istrazivanja_reciklirali_bismo_ali_ne_znamo_kako_5

Rezultat istraživanja:

Rezultati ankete su prikazani kroz grafikone i izraženi su u procentima. Grafički prikazi jasno pokazaju da postoji nedovoljna informisanost, nerazumevanje i neznanje anketiranih.  

Ipak, bitno je naglasiti da je prvo i najznačnije pitanje dokazalo da ipak postoji zainteresovanost ljudi koji bi se okrenuli prirodi. Zbog nepoznavanja osnova ekologije ali i same reciklaže,  građanima je potrebna edukacija- pružanje praktičnih saveta koji se tiču pravilne selekcije i odlaganja otpada.

[Total: 8    Average: 4.8/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *