Skip to content

Septembar u znaku sećanja na najveće čačanske umetnice

Septembar u Čačku je protekao u znaku sećanja na istaknute čačanske umetnice. Njihov rodni grad ih nije zaboravio.

Za sve poznavaoce umetničke vrednosti, Čačak se u prethodnom periodu pobrinuo i na trenutak čini se bio je središte kulture i umetnosti. Sam izbor umetnika kao i odabir tema na koje je stavljen akcenat jesu neponovljive ličnosti koje su dale doprinos našoj kulturi.

Izložba „Nadežda Petrović – S obe strane objektiva“ je otvorena 10. septembra u Umetničkoj galeriji „Nadežda Petrović“ a njom se obeležava 140 godina od slikarkinog rođenja.

Nadežda Petrović je još od studentskih dana u Minhenu, kao pasionirani ljubitelj fotografije objektiv fotoaparata usmeravala ka različitim situacijama, a posebno ka intimnom porodičnom okruženju, formirajući dela u skladu sa tada savremenim tendencijama piktorijalizma.

Pročitajte više: Bioskop za sve uzraste: Počinje međunarodni festival animacije u Čačku

Svojevrsni porodični album porodice Petrović u okviru kog je prisutna i Nadežda Petrović, kao i fotografije koje je snimala, mnoge retko ili nikada izlagane i korišćene, čine okosnicu izložbe. Publika je po prvi put mogla da vidi pojedine fotografije Nadežde Petrović i njene porodice, iz porodične zaostavštine.

Izložba je bila otvorena za sve posetioce do 1. oktobra.

Sonja Savić, buntovna i urbana ikona srpskog filma koja je ostavila trag u mnogim filmskim delima se i dalje spominje. Objedinjujući sve njene autorske video radove, dokumentarno – igrane i eksperimentalne filmove, odabrane fotografije, predmete, novinske članke i audio zapise Čačani su mogli da uživaju uz nešto drugačiju izložbu.

Pročitajte više: Eksperimentalno putovanje ka drugim svetoma

Multimedijalna izložba „Sonja Savić – devojka iz grada“ je pokušala da nam približi lik i delo ove jedinstvene umetnice. Postavka sadrži Sonjine video radove, audio zapis njenog intervjua i odabrane fotografije i predmete iz njene lične zaostavštine. Publika će videti i nekoliko filmova koje je ona potpisala kao dramaturg, producent ili reditelj. Svakog petka za posetioce će biti prikazan po jedan igrani film iz perioda posle 2000. godine u kojima je Sonja igrala glavne uloge – „Kruh in mleko“ i „Od groba do groba“, u režiji Jana Cvitkoviča, „Jug jugoistok“, Milutina Petrovića i „Zabranjena ljubav“ koju je režirao Momčilo Preradović. Sve projekcije će biti u suterenu Galerije „Risim.“

[Total: 2    Average: 4.5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *