Skip to content

Ulična galerija sve više osvaja pažnju Beograđana

Kada je reč o street artu, jasno je da Beograd ne može ni prići evropskim metropolama, ali im se relativno nova ulična galerija bar za mali korak približila

Za razliku od Berlina i Londona koji imaju veliki broj galerija koje krase ulice i trgove, prva Ulična galerija u Beogradu otvorena je tek 2012. godine i nalazi se u samom srcu grada- u tzv. Čavketovom pasažu koji spaja Trg Nikole Pašića i Terazija, odnosno u prolazu kod Bezistana.

Zahvaljujući incijativi udruženja Mikro art, davno zaboravljen i neiskorišćen prostor danas je dobio sasvim novo ruho. Neobične audio-vizuelne postavke se smenjuju jedna za drugom , okupljujući ljubitelje umetnosti ali i one građane koji, iako u prolazu, na neki način postaju deo izložbe.

Otvaranje Ulične galerije omogućilo je umetnicima priliku da se izraze i afirmišu, a beogradskoj publici je pružilo novo mesto za uživanje.

Pored toga, kako kažu iz Mikro arta, Ulična galerija koja se nalazi u najprometnijem delom grada, okružena Terzijama sa jedne i Trgom Nikole Pašića sa druge strane, predstavlja jezgro koje deluje protiv komercijalnih sadržaja i svakako nadilazi čisto galerijsku ili kulturnu funkciju.

Zbog sve tanjih budžeta, smanjene produkcije i na neki način izbacivanja kulture na ulice, nezavisno stvaralaštvo je time desetkovano i marginalizovano. Iz tog razloga, Ulična galerija pokušava da artikuliše kulturu i da je podigne na viši nivo.

Takođe, ova galerija pored organizovanja izložba rado ugošćuje razne festivale, te se često na ovom mestu odigravaju kreativne radionice i zanimljivi performansi.

Zato sam rešila da vam predstavim samo delić atmosfere i pozovem vas da obavezno posetite ovo mesto (bar kada ste u prolazu!)

Street gallery #cavketovpasaz #ulicnagalerija #izlozba #streetgallery #streetart #exhibition #beograd #belgrade A photo posted by Kristina Milosev (@kristinamilosev) on

Izvor fotografija: Ulična galerija (Facebook)

Za više informacija posetite Fejsbuk stranicu Ulične galerije.

Kako stići do Ulične galerije u Beogradu- mapa lokacije

 

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *