Skip to content

Top 5 saveta za zdravu ishranu

Za svaki zdrav obrok najvažniji je dobar izbor namirnica. Njihova svežina, način pripreme, raznovrsnost… Baš zbog toga, ključno je razgraničiti zdravu od nezdrave hrane.

Kod nas, osnovne namirnice predstavljaju belo brašno, beli šećer i kuhinjska so. Nutricionisti i zagovornici zdrave ishrane ih zajedničkim imenom nazivaju „bela smrt“.

Izbaciti beli šećer ili ga svesti na minimum

Sigurno ste čuli koliko je šećer nezdrav. Premu rezultatu dosadašnjih istraživanja beli šećer izaziva oštećenja jetre, povišen pritisak i povećava rizik od dijabetesa. Kao alternativa, već godinama unazad na tržištu se koristi žuti (smeđi) šećer. Žuti šećer zamenjuje beli i u odnosu na njega mnogo je zdraviji.

Pored toga, postoji nešto najnovije što se pojavilo na tržistu a to je- zelena stevija.

Pročitajte više: Dr Marija Blagojević Kako proleće utiče na zdravstvene tegobe?

Šta je zelena stevija?

Zelena stevija je biljka koja se koristi u Japanu  već 40 godina. Ova biljka se koristi kao prirodni zaslađivač, a fascinantan je podatak da je kalorijska vrednost zelene stevije 0. Bitno je da naglasimo da stevija nema nikakve štetne efekte pa je mogu koristiti sve kategorije ljudi (deca, trudnice, dijabetičari).

stevija-prirodni zasladjivac

STEVIJA-ZAMENA ZA ŠEĆER ; ODNOS STEVIJE I ŠEĆERA

1 gr stevije zamenjuje 300 gr šećera

Za sada se na tržištu mogu naći kafa i čokolada od zelene stevije. Ipak, moramo naglasiti da je cena stevije dosta viša u odnosu na beli i žuti šećer.

Pročitajte više: Zdrava hrana, preko Čačka osvaja Srbiju

Belo brašno je veoma štetno

Neko će reći da je odrastao na njemu, i da mu ništa nije falilo, ali današnji stručnjaci o ishrani upozoravaju o štetnosti belog brašna. Belo brašno je prost ugljeni hidrat, koji organizam apsorbuje podjednako brzo kao šećer. Upravo zbog toga, ishrana bogata belim hlebom i drugom hranom, povećava rizik od nagomilavanja kilograma, dijabetesa tip 2 i srčanih bolesti.

 

zdrav hleb

 

Kao zamenu belog brašna možete koristiti – projino, heljdino, crno, ražano…

Velike količine soli loše utiču na zdravlje

Kažu da je ključ dobrog zdravlja izbalansirana ishrana. Ipak, prevelike količine soli i te kako loše deluju na organizam izazivajući zdravstvene probleme poput visokog pritiska i srčanih oboljenja.

Idealno bi bilo smanjiti količinu soli, na propisani dnevni unos od 5 gr. A kao zamenu kuhinjske soli preporucujemo kalijimovu so, koja se pokazala kao zdravija.

So-losa po zdravlje

Upravo nam dobro razvijena kultura ishrane omogućava da biramo šta će se naći na našoj trpezi. Pažljivo odabrane namirnice i njihovo konzumiranje će podstaći naš imuni sistem. Osećaćemo se jače i zdravije.

[Total: 3    Average: 4/5]

One Comment

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *