Skip to content

U susret novoj sezoni: 5 predstava koje šire percepciju i postavljaju pitanja!

Za ljubitelje pozorišta, stiže novi update! Umesto klasičnih najava i izveštavanja o novostima iz teatara, ovog puta sam rešila da napravim čitav spisak predstava koje vredi pogledati.

Preporuka se temelji na najnovijim predstavama koje su relativno skoro dospele na beogradsku scenu kao i onim starijim, koje vredi ponovo pogledati.

Pročitajte i: Kulturom protiv mejnstrima

Pored kultnih predstava, akcenat sam stavila na mlade autore koji beogradskoj pozorišnoj sceni imaju mnogo toga da ponude i verujte da nisam pogrešila.  Reč je o alternativnim predstavama koje na direktan i neposredan način prenose poruke, budeći i podstičući promene u društvu.

Pročitajte i: Jovan Ćirilov- Drugi stub Bitefa

Nadam se da ćete uživati u njima…

1. Biti

u_susret_novoj_sezoni_pet_predstava_koje_sire_percepciju_i_postavljaju_pitanja_04

„Biti“ je relativno novija predstava koja se u prethodnoj sezoni izvodila na sceni UK Palilula. S obzirom da je premijera održana u januaru 2015. godine, pretpostavaljam da će i ove sezone biti aktuelna na repertoaru Parobrod Teatra.
Fantastična Hana Selimović, zajedno sa glumcem Markom Janketićem igra u predstavi koja kategorički publiku deli na dva dela. Dva dela koja su suštinski razdovojena „moranjem“ i „htenjem“ kao i „očekivanjem“ i načinom opstanka u današnjem modernom dobu. Univerzalni problem savremenog čoveka i njegov opstanak u sistemu svodi se na jednostavnu borbu između „biti“ i „ne biti“.

2. Kazimir i Karolina

u_susret_novoj_sezoni_pet_predstava_koje_sire_percepciju_i_postavljaju_pitanja_03

Nova i jednako zanimljiva predstava koja je od decembra 2014. na stalnom repertoaru Ateljea 212, brzo je zaživela i oduševila publiku. Pored fantastičnih glumaca, scenografija i kostimi su delom zaslužni za uspeh „Kazimira i Karoline“. Paradigma ljubavi i moralne odlike junaka u borbi sa prljavim i nečovečijim sve vreme se sukobljavaju na sceni, dajući savršen pogled na nakaznost samog društva.

3. Hadersfild

u_susret_novoj_sezoni_pet_predstava_koje_sire_percepciju_i_postavljaju_pitanja_06

Ko je gledao film „Hadersfild“, poželeće da vidi ovo fantastično delo u izvedbi pozorišne trupe. „Hadersfild“ je predstava koja se već godinama igra na sceni Jugoslovenskog dramskog pozorišta i zaista je vredi pogledati ponovo. Sjajna glumačka ekipa na čelu sa Nebojšem Glogovcem, koji glumi u istoimenom filmu, uvodi nas u melanholičnu atmosferu koja vlada u životu mladih koji se utopijski borbe protiv sistema. Ova sociološka drama je u jednoj velikoj meri čista i iskrena, ali i dovoljno prljava i mračna. Ona navodi, zapitkuje i traži odgovore….

4. Dogvil

u_susret_novoj_sezoni_pet_predstava_koje_sire_percepciju_i_postavljaju_pitanja_02

O „Dogvilu“ se toliko pisalo prethodnih meseci, da se pitam da li je ostalo nešto što ja mogu da dodam? Ova relativno mlada glumačka postava koju čine Branislav Trifunović, Milica Majstorović i Tamara Aleksić, zajedno sa muzičkim bendom Vrooom donosi nešto sasvim novo pozorišnoj sceni Beograda. Interakcija sa videom, muzikom i samom publikom, uvodi nas u atmosferičan izolovan prostor u kome postoje dobro utvrđeni zakoni sistema. Dogvil na odličan način pravi paralelu između zamišljenog grada i sredine u kojoj se nalaze junaci predstave i sadašnjosti i realnosti sa kojom se moderan čovek danas sukobljava.

5. Petar

u_susret_novoj_sezoni_pet_predstava_koje_sire_percepciju_i_postavljaju_pitanja_01

„Petar“ je predstava koju sam jedva čekala da vidim zbog čega sam pratila ceo njen tok- od same premijere do razvoja narednih meseci. Bitef teatar na jednom mestu okuplja mlade artiste koji zaista uvek tako inspirativni i poletni, na odličan način obrađuju teške teme svakodnevnice. Petar je upravo primer alternativne predstave koja ulazi duboko u koren problema i obraća se mladoj publici. U ovoj fantastičnoj monodrami Petar (Mladen Sovilj) vodi bitku sa samim sobom i svojim porivima, otkrivajući nam surove okolnosti pod kojima se on razvijao ali i proces njegovog ozdravljenja.

Pročitajte i: Premijera predstave „Petar“ u Bitef teatru

[Total: 1    Average: 5/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *