Skip to content

Zašto treba da pogledate film Rzav Veliki (VIDEO)

Dokumentarni film Rzav Veliki predstavlja još jednu sunovratnu borbu dve sile- megalomanskih građevinskih projekata i prirode- u kojoj nažalost najčešće ljudska ruka odnosi pobedu…

Ekologija je definitivno jedna od najaktuelnijih tema 21. veka, a čini se da u stvarnosti malo ljudi haje za svoju okolinu, a o globalnom nivou smešno je i da govorim.

Iako je u Srbiji ekološka svest stanovništva na niskom nivou, što pridajem neobrazovanosti i nekulturi pre svega, ova tema me uvek gnuša, te volim da joj posvetim bar malo pažnje na svom blogu.

Ovog puta sam želela da preporučim gledanje dokumentarca Rzav Veliki koji se bavi jednim velikim problemom koji bi mogao da dovede do eko katastrofe u vidu nestajanja najčistije reke u Srbiji- Rzava.

Naime, kada je najavljen projekat izgradnje brane i hidrolektrane grupa autora, ispred koga stoje Ivan Nikolić i Dobrica Mitrović, došla je na ideju da snimi kratkometražni film koji bi skrenuo pažnju na ovaj problem.

Čitav tim aktivista je rešio da prođe kroz ceo tok- od izvora do ušća, putem koji nikad niko nije prošao, i da uz skromna finansijska sredstva snimi ovaj dokumentarac.

Oni su zabeležili svaki brzak i kanjon reke, prikazujući nam neverovatne lepote Rzave, dok je narator, sa društvenog i ekološkog aspekta otkrio sve negativne strane izgradnje ovog epicentara za proizvodnju struje.

Sjajni momci, još sjajniji kadrovi i mnogo eko-informacija vas čekaju u sledećem tizeru…

 

UPDATE Film je od nedavno postavljen na Yt kanalu, pa sada možete da ga pogledate celog.

[Total: 4    Average: 3.8/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *