Skip to content

Završen 7. međunarodni BELDOCS festival

Sedmi Međunarodni festival dokumentarnog filma – BELDOCS završen je večeras u prepunom Sava centru projekcijom filma „Dvadeset stopa od zvezda“ (Morgan Nil). Za ukupno sedam dana trajanja festivala imali smo priliku da vidimo 35 najboljih filmskih ostvarenja. Projekcije filmova su se prikazivale svakodnevno u periodu od 8. do 14. maja na čak sedam lokacija u gradu. (Dom omladine, Sava Centar, Dvorana kulturnog centra Beograda, Cinepexx Ušće, Dom kulture Studentski grad, Jugoslovenska kinotetka i bioskop Fontana)

Program festivala je bio podeljen u šest celina: Srpski takmičarski program, Međunarodni program, 3D, BELDOCS podržava, Kosovo i Metohija u fokusu, Van konkurencije.

Tačno po programu, u 21h je počela svečana ceremonija dodele nagrada domaćeg takmičarskog programa, a za nju se borilo 10 filmskih ostvarenja. Ovu tešku i prilično nezahvalnu ulogu morao je da donese žiri u sledećem sastavu: Goran Gocić (novinar i ovogodišnji dobitnik Ninove nagrade), Đelo Hadžiselimović (urednik HRT), Dragan Petrović (filmski montažer i reditelj), Nikola Popović (urednik filmskog programa RTS) i Maja Todorović (dramski pisac).

Ispred firme Viva Vision, pojavio se Mirko Vojinović koji se prvi obratio i ukratko zahvalio publici na podršci festivala. Nakon Mirka, na sceni se pridružila Maja Todorović koja je proglasila pobednika srpskog takmičarskog programa. Glavnu nagradu je dobio film „Pogrebnik“ reditelja Dragana Nikolića. „Film pruža nesvakidašnji uvid u zanimanje u koje većina ljudi zadire. Sa druge strane temi se pristupa s crnim humorom koji neumanjuje patnju prema osetljivoj temi.

Posebno priznanje je dobio reditelj Ognjen Glavanić koji je dobio nagradu za film “Živan pravi pank festival.“ „Strpljivom i  zrelom režijom i izuzetnim umetničkim postupkom predstavljen je don kihotovski lik čija fantastična borba prevazilazi okvire mesta u kome živi.“

Direktor i osnivač Beldocs festivala, Mladen Vušurović se zahvalio na ukazanom poverenju ali i podelio svoju radost na uspešno završenom sedmom Beldocs festivalu. „Ove godine smo napravili veliki pomak u svakom pogleduProšli smo kroz sva moguća iskustva i u budućnosti se nadam da nas čeka mnogo bolje vreme.

Kraj večeri i samu završnicu festivala obeležila je specijalna projekcija ovogodišnjeg Oskarovca film Morgana Nila– “Dvadeset stopa od zvezda“ koji prikazuje nepoznate i nikada objavljene priče o pratećim vokalima nekih od najvećih muzičkih zvezda kao što su Sting, Mik Džeger, Rolingstonsi, Bruse Springstin, Stivi Vonder, Dejvid Bouvi… Slika pratećih vokala koji ostaju u senci već stvorenih velikih zvezda nam prikazuje nepravedan svet muzičke industrije gde kvalitet nije garancija uspeha.

Ako niste stigli da posetite BELDOCS festival, imaćete ponovo priliku da pogledate najbolje filmove sa festivala u okviru turneje BELDOCS EHO u dvadesetak gradova i sela u Srbiji.

[Total: 0    Average: 0/5]

Be First to Comment

    Ostavite odgovor

    Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *